Asgari ücrete zam için bir destek de iş dünyasından! İşte yeni rakam

Asgari ücrete zam için bir destek de iş dünyasından! İşte yeni rakam

Asgari ücretin Temmuz ayında yapılacak zamla yeniden iyileştirilmesi planlanırken maaşların kaç liraya yükseltileceğine dair çeşitli tahminler yapılmaya devam ediyor. Partonlar dünyasının asgari ücrete zam yapılması yönünde yaptığı çağrılar ise dikkat çekiyor. Patronların maaş artışı yapma konusundaki geleneksel tavırlarını terk edip zam yapmak istemelerinin arkasında yatanlar nelerdir? Asgari ücrete yapılacak tahmini zam ne kadar olacak? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Aralık 2021'de işveren ve işçi temsilcileri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vahit Kirişçi'yle beraber kamera karşısına çıkarak asgari ücrete yapılan zammı açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi ile işveren temsilcileriyle hükümet heyetleri arasında yapılan görüşmeler neticesinde asgari ücret brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş oldu.

Fakat gerek döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar sonrası Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi gerekse yılbaşının ilk dakikalarında gelen zam haberleri asgari ücretin erimesine ve hayat pahalılığının artarak katlanmasına neden oldu.

EK ZAM ÇAĞRILARI

Asgari ücretin yetersiz kalması karşısında vatandaşlardan ve muhalefet partilerinden ek zam çağrısı yapıldı.

Hükümet cephesinden birbirine çelişen açıklamalar gelmesinin ardından nihayet ek zam konusunda çalışmaların başladığı yönünde duyurular yapıldı.

Ek zam çağrılarını yapanlar arasında patronlar dünyasının da yer alması dikkat çekti.

TAHMİNİ ZAM BELLİ OLDU

Asgari ücrete yapılacak zamma dair tahminler yaklaşık olarak SGK priminin devlet tarafından karşılanacak miktarın 750 TL olması, asgari ücrete yansıyacak kısmının ise 450 TL olması bekleniyor.

Bu rakamın mevcut asgari ücrete eklenmesi, maaşların da 5 bin TL'ye çıkarılması bekleniyor.

PATRONLARDAN ÇAĞRI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, haziran ayı toplantısında işverenlere “asgari ücrete ek zam” talebinde bulundu.

Avdagiç, gayrisafi katma değerden asgari ücretlilerin aldığı payın yüzde 31,5'e indiğine dikkat çekti ve ‘Birlikte ürettiğimiz mesai arkadaşlarımızı enflasyona ezdirmemeliyiz’ diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN