Asgari ücretli EYT'lilere zam müjdesi! Milyonlarca EYT'li bu haberle bayram etti: Zamlı maaşı uzman isim resmen duyurdu

Asgari ücretli EYT'lilere zam müjdesi! Milyonlarca EYT'li bu haberle bayram etti: Zamlı maaşı uzman isim resmen duyurdu

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. Gözler ise EYT maaşlarına çevrilmiş durumda. Beklenen haber ise geldi. Asgari ücretli EYT'lilere zam müjdesi. Bu kadarını kimse beklemiyordu. Uzman isim zamlı maaşları resmen duyurdu. Peki EYT emekli maaşlarına zam mı geliyor? 2023 EYT maaşları ne kadar, ne zaman yatacak? İşte detaylar...

Milyonlarca kişinin beklediği EYT düzenlemesi sonunda Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Gözler ise sürecin nasıl işleyeceğine çevrilmiş durumda. Peş peşe açıklamalar gelirken EYT'den emekli olup da aynı iş yerinde çalışmak isteyenlere güzel haber geldi. Asgari ücretli çalışan EYT'lielre zam müjdesi. Milyonlarca EYT'li bu haberle bayram edecek. Kimse bu kadarını beklemiyordu, uzman isim zamlı maaşları tek tek açıkladı. Peki EYT maaşlarına zam mı geldi? 2023 EYT maaşları ne kadar oldu? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

SON DAKİKA: ASGARİ ÜCRETLİ EYT'LİLERE ZAM MÜJDESİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile birlikte milyonlarca kişiye emeklilik kapısı açılmış durumda. Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından SGK merkezlerinde uzun sıralar oluşurken vatandaşlar 'EYT maaşları ne kadar? EYT maaşlarına zam mı geldi?' sorularını araştırmaya başladı. Merak edilen soruya ise Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül yanıt verdi.

EYT düzenlenmesinden yararlanan ve aktif olarak çalışan emeklileri büyük avantajlar beklediğini belirten Bülbül, şunları söyledi:

"EYT düzenlemesiyle birlikte emekli olup çalışmaya devam edecek olanları maaş avantajı bekliyor. Emekli olarak aynı işyerinde çalışmaya devam eden asgari ücretlilerin net maaşı 638 lira artarak 9 bin 145 lira olacak.

gfgfgfgf-54.jpg

Emeklilikte yaşa takılanları (EYT) emeklilik maaşı heyecanı sararken, aynı işyerinde çalıştıklarında maaş avantajı da elde edecekler. Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak."

EYT'DE KİMLER NE KADAR MAAŞ ALACAK?

EYT'li maaşların neye göre zamlanacağına vurgu yapan Bülbül, "Bilindiği gibi tüm sigorta kollarına tabi bir işçi için brüt ücretinden yüzde 15 prim kesiliyor. Bu primin yüzde 1'i işsizlik sigortası primi olarak ödeniyor. Emekli işçiden ise yüzde 7.5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. İşsizlik sigortasına ise prim kesilmiyor. Dolayısıyla asgari ücretli bir işçinin brüt ücretinden 1.501,2 TL prim kesilerek brüt 10.008 TL olan ücreti net 8.506,8 TL'ye iniyor. Emekli olup asgari ücret üzerinden çalışmaya devam edecek işçinin brüt ücretinden 750,6 TL prim kesilecek ve net ücreti ise 9.144,81 TL olacak. Dolayısıyla asgari ücretle çalışıp emekli olacak ve çalışmaya devam edecek işçinin eline geçen net ücret 638 TL artacak.

jhjhjh-6.jpg

Bu artışın işveren tarafından işçiye yansıtılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Asgari ücretten düşük ücretli işçi çalıştırmak mümkün olmadığı ve işçinin brüt maaşı 10.008 TL'nin altına olamayacağı için işverenler SGK'ya işçi adına daha düşük prim aktarıp işçiye daha yüksek ücret ödeyecekler. Ücret düzeyi yüksek işçiler için bu farklılık daha yüksek tutarlarda olacak." dedi.

EYT'LİLER İLK MAAŞINI NE ZAMAN ALACAK?

EYT'liler nisan ayının 17'si ile 26'sı arasında, emekli sicil numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihte maaşlarını alacak. Bağ-Kurlular ise 25 Nisan ila 28 Nisan arasında maaşlarına kavuşabilecek.

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? (e Devlet)

  1. EYT’li vatandaşlar, SGK merkezlerine bizzat gitmeden, süre sınırı olmaksızın e-Devlet kapısı üzerinden de emeklilik işlemlerini yapabilecek. E-Devlet’ten başvuru süreci ise şöyle olacak:
  2. “turkiye.gov.tr” adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapılacak.
  3. SSK kapsamında aylık talep ediliyorsa 4/A SSK; Bağ-Kur kapsamında aylık talep ediyorsa 4/B Bağ-Kur seçilip, altta yer alan “Başvuru” butonu tıklanacak.
  4. Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak, iletişim bilgileri kısmı doldurulacak.
  5. Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurt dışından aylık alınması durumunda “Aylık alıyor mu?” kutucuğunda yer alan “evet” ya da “hayır” seçeneklerinden herhangi biri mutlaka işaretlenecek. “İleri” butonu ile sonraki sayfaya geçiş yapılarak “başvur” kutucuğu tıklandığında başvuru, SGK’ya gönderilecek.

EYT BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN