Asgari ücrette ara zam olacak mı? Milyonlarca kişinin merakla beklediği haber Merkez Bankası'ndan geldi

Asgari ücrette ara zam olacak mı? Milyonlarca kişinin merakla beklediği haber Merkez Bankası'ndan geldi

Milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücrete ara zam konusuna Merkez Bankası’ndan yanıt geldi! 2024 yılı itibarıyla 17.002,12 TL olan asgari ücreti yetersiz bulan milyonların gözü ara zamda. Peki asgari ücrette ara zam olacak mı?

NESİBE GÖVEN ATALAY

Asgari ücrete yapılan zam oranının ardından her şeyin fiyatı arttı. Asgari ücretle geçinen aileler asgari ücrete ara zam beklentisi içine girdi. Milyonlarca kişinin merakla araştırdığı konu haline geldi. Konu ile ilgili gözler Merkez Bankası’na dönmüşken, yılın ilk enflasyon raporuyla konuya açıklık getirildi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı | Piyasa Haberleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı yılın ilk enflasyon raporunda, 2024 yılı için asgari ücretle ilgili önemli açıklamalara yer verildi. Rapor, asgari ücrette yıl içinde herhangi bir ara zam yapılmayacağını ve bu durumun parasal sıkılığı artırarak dezenflasyon sürecine önemli bir katkı sağlayacağını belirtiyor. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın daha önceki açıklamalarıyla da uyumlu.

Raporda, son yıllarda asgari ücretin yılda iki defa güncellenmesiyle ücret artışlarının talep üzerindeki etkisinin giderek daha baskın hale geldiği vurgulanmakta. 2024 yılında asgari ücretin sadece bir kez güncellenecek olması, parasal sıkılaştırmanın etkinliğine yılın ikinci çeyreğinde katkı sağlayacak.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN GEÇİM MALİYETİ ARTIYOR

Bakan asgari ücretle ilgili yanlış bilgi verdi' Milyonlarca çalışanı kaygılandıran gelişme! Uzman isim kurulan tuzağı açıkladı

Ancak, TCMB'nin bu beklentisi ışığında, asgari ücretliler yıl sonuna kadar yüzde 36, ilk altı ayda ise yaklaşık yüzde 20-25 arasında bir kayıp yaşayacak. Bu durum, asgari ücretin yılın büyük bir kısmında açlık sınırının altında kalacağını gösteriyor. Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 2024 Ocak ayı itibarıyla 15 bin 48,89 TL'ye ulaşırken, yoksulluk sınırı 49 bin 19 TL, bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 19 bin 630 TL olarak belirlenmişti.

TCMB'nin raporunda, ücretlerdeki artışların enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerine değinilirken, yüksek kar ve rant rakamlarının enflasyona etkisi göz ardı edildi. Dünya çapında ekonomistler, yüksek karların enflasyona etkisinin önemine dair çalışmalar yapmış olmasına rağmen, TCMB'nin bu yönde bir veriye raporunda yer vermemesi dikkat çekici.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN