Asgari ücrette rakamlar netleşiyor! Bu kez emekçinin yüzü gülecek, refah payı ile o rakama kadar çıkacak

Asgari ücrette rakamlar netleşiyor! Bu kez emekçinin yüzü gülecek, refah payı ile o rakama kadar çıkacak

Emekliye ek zam ve memur maaşlarıyla ilgili hesaplamalar devam ederken, Ocak 2024'te asgari ücrete yapılacak zamla ilgili rakamlar da netleşmeye başladı. Öyle ki enflasyon ve refah payına bakıldığında ortaya çıkacak rakam şimdiden kestirildi. Peki, yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte o sorunun yanıtı...

Memur maaşı ve emekli zamları son zamanlarda gündemi oluştururken, Ocak 2024'te asgari ücrete gelecek zam da merak edilmeye başlandı. Bu doğrultuda asgari ücret de dahil zamlar belirlenirken enflasyon rakamları ve refah payı geçerli olacak. Gelir vergisi dilimlerinde gerçekleştirilecek düzenlemeyle de çalışanların gelirlerinde artış sağlanacak. Peki, yeni yılda asgari ücrete ne kadar zam gelecek? 2024 asgari ücret ne kadar olacak? O soruların yanıtı haberimizde...

ENFLASYON VE REFAH PAYI ETKİSİ

Yeni asgari ücretin belirlenmesi için 6 aylık enflasyon rakamları ve refah payı önemli etkenler olacak. Enflasyonun altında bir artış yapılmayacak olan asgari ücret Ocak 2024 zammı için 2 aylık rakamlar da kesinleşti. Enflasyon Temmuz'da yüzde 9,49 olarak kesinleşirken, Ağustos'ta ise 9,09 olarak açıklandı. 2 aylık enflasyon ise yüzde 19,44 seviyesine ulaştı.

Merkez Bankası ise, 2023 yılına dair enflasyon tahminlerini yüzde 54 ile 62 bandında tutmuştu. Yüzde 58 olarak açıklanan orta noktada enflasyonun gerçekleşmesi halinde yılın ikinci 6 ayı için tahmin edilen oran yüzde 31,92 olacak. Fakat bu oranlara her dönemde olduğu gibi Ocak ayında da refah payı artışının eklenmesi söz konusu.

h-12-1.jpg

YENİ RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI

İki aylık zam yüzde 19,44 olarak kesinleşirken asgari ücretlilerin yeni yılda alacakları enflasyon artışına dair tahmini hesaplamalara da başlanıldı. İki aylık kesinleşen rakamlar ile yapılan hesaplarda asgari ücretlilerin maaşı şimdiden 13.618 TL'ye çıktı. Fakat, Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahminine bakıldığında yeni zam sonrası asgari ücrette 15.041 TL rakamı öne çıkıyor.

REFAH PAYI İLE 16 BİNİ GEÇEBİLİR

Bu noktada memur maaşlarına yapılacak zam da asgari ücret zammını etkileyecek. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan memur maaşı zamlarına dair yüzde 40 ile 45 seviyelerinde artışı öngördüklerini söylemişti. Asgari ücretin de aynı oranda artırılması durumunda 8-13 puan aralığında bir refah payı olması da muhtemel. Yüzde 40'lık artış durumunda yeni asgari ücret 15.962 TL, yüzde 45 artış durumunda ise 16.532 TL olabilir.

h-12-2.jpg

ASGARİ ÜCRETE 'YASAL PROSEDÜR' ZORUNLULUĞU

Konuyla ilgili Mynet'e bilgi veren SGK Uzmanı Emin Yılmaz, memur ve emekli maaşlarına gelecek zammın Ocak 2024 asgari ücret zammı için de referans olacağını söyleyerek, Merkez Bankası'nın altı aylık enflasyon tahmini olan yüzde 32'lik zam ile 11.500 TL'den 15.000 TL'nin üzerine çıkabileceğini de aktardı.

Yasal prosedürde enflasyon verilerinin altında karar alınamadığını söyleyen Yılmaz, “Bu yüzden enflasyon üzerinde bir rakam olması lazım. Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Bu rakamın 15 bin liranın da üzerine çıkacağını şimdiden öngörebiliriz” dedi.

h-12-3.jpg

VERGİ DİLİMLERİNDE DÜZENLEMEYE GİDİLEBİLİR

Ocak 2024 asgari ücret zammıyla çalışanların maaşlarına vergi düzenlemesi yapılması da bir ihtimal. Yeni düzenlemede ücretler üzerindeki vergiler tekrardan belirlenerek, milyonlarca çalışanın gelirini artırmaya yönelik uygulamalar hayata geçirilecek. Söz konusu düzenleme ise Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN