Bakan Bilgin'den asgari ücret zammı müjdesi! TL ile değil dolar ile zam: İşte masadaki yeni rakam

Bakan Bilgin'den asgari ücret zammı müjdesi! TL ile değil dolar ile zam: İşte masadaki yeni rakam

Temmuz ayında asgari ücrete gelecek zam hakkında Bakan Bilgin açıklamalar yaptı! Yeni ücret ne kadar olacak?

Asgari ücrete dolar bazlı zam yapılması konusunda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Semiha Şahin'in sorularını yanıtladı. Bakan Bilgin, temmuz ayında yapılacak ara zamın dolar bazlı gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti.

Bakan Bilgin, "Yurttaşlarımızın aklında kalsın diye ben 500 dolardan bahsettim. Biz cumhuriyet tarihimizin en büyük artışını yaptık, ancak şimdi değerlendirmeleri yaparak tekrardan zam yapma gereği duyuyoruz. Geçtiğimiz zamda da dolar bazında en yüksek zammı gerçekleştirdik. Temmuzda da benzeri bir asgari ücret zammı vereceğiz." şeklinde konuştu.

bakan bilgin

Bakan Bilgin, Semiha Şahin'in sorularını yanıtladı. Bakan, önemli olanın siyasetin akışına katkıda bulunmak olduğunu belirtti. Türk devletinin sosyal bir devlet olduğunu vurgulayan Bakan Bilgin, emekçileri korumanın önemine değindi. Asgari ücretin enflasyon karşısında emekçileri koruma açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Daha önce yılda bir defa zam yapıldığını belirten Bakan Bilgin, Cumhurbaşkanı'nın Temmuz ayında bir değerlendirme yapacaklarını söyledi.

Bakan Bilgin, asgari ücretten verginin kaldırılmasının bir devrim olduğunu belirtti ve sermayenin emek düşmanlığına izin verilmeyeceğini vurguladı. Türkiye'nin geleneğinde emekçileri korumanın yer aldığını ve Cumhuriyet döneminde bu konuda düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Bakan, asgari ücretin paranın alım gücüne göre belirleneceğini ve yaklaşık olarak 500 dolar civarında olacağını söyledi. Geçmiş zamda dolar bazında en yüksek zammı gerçekleştirdiklerini ve Temmuz ayında da benzer bir asgari ücret zammı yapacaklarını belirtti.

asgari ücrete zam

Bakan Bilgin'in açıklamaları şöyle:

Bölgesel asgari ücreti gündeme almamayı düşünmüyoruz, çünkü küresel bir çağda yaşıyoruz. Küresel çağda ulaşım ve iletişim her yerde eşit ve aynıdır. Bölgesel asgari ücret, bu eşitliği bozar ve ülkedeki nüfus hareketliliğini farklı şekilde etkileyebilir. Bu nedenle böyle bir düşüncemiz yok.

Sendikalı işçi sayısının azlığı konusunda AK Parti hükümetinin e-Devlet üzerinden elektronik üyelik sistemini getirdiğini belirtti. İşçilerin artık işverenin haberi olmadan da sendikaya üye olabildiğini ifade etti. Kamu çalışanlarında sendikalaşma oranının yüksek olduğunu, işçiler arasında da bu oranı artırmak gerektiğini söyledi. Vergi borcu olmayan işyerlerinde işçilerin özgürce sendikaya üye olabilmesi için teşviklerin verildiğini belirtti ve sendikalaşmanın önünün yasal olarak da açıldığını ifade etti.

Staj ve çıraklık konusunda stajın bir mağduriyet olmadığını ve iş akdi yapılmadığını belirtti. Bu nedenle stajyerlerin emeklilik primlerinin ödenmediğini söyledi. Çıraklık konusunda ise farklı bir durum olduğunu belirtti ve bu konuda çalışmalarının olduğunu ifade etti.

Temmuzda emekli olanların refah payından yararlanabileceğini belirtti.

EYT konusunda, EYT'lilerin örgütlenmesi nedeniyle değil, bu çalışmanın daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projelerinde ve pandemiden önce de olduğunu söyledi. Maliyet ve yaş ortalamaları üzerine çalıştıklarını ifade etti ve talebe dayalı bir durum olmadığını belirtti.

Bir daha af çıkmayacağını belirtti. Çünkü prim ödeyen insanların alın terinin öncelikli olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN