Sedir mantarı, Adana’nın Feke ilçesine bağlı Mansurlu ve Konakkıran bölgelerinde doğal olarak yetişiyor. Genellikle Japonya ve Güney Kore için oldukça önemli bir bitki olan bu mantar, kilosuna, boyuna ve kalitesine göre 500 lira ile 1000 lira arasına satılıyor. Yöre sakinleri bu mantara “beyaz altın” diyor. Bu seneki yağışlarla beraber çıkmaya başlayan sedir mantarları sabahın erken saatlerinde bölge sakinleri tarafından ormandan toplanıyor.

JAPONYA’YA İHRAÇ EDİLİYOR
Mansurlu bölgesinde mantar alımı yapan ve bölgede kooperatifleştiklerini belirten Osman Ayaş, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
"Bu tohumu olmayan mantar ürünü diyebiliriz. Bin 500–2 bin rakımda yetişiyor. Japonya’ya ihraç ediyoruz. Geçen yıl hiç yoktu, bu yıl iç piyasaya da veriyoruz. Yağışlarla birlikte çıktı. Önceki yıllarda günde 2-3 ton toplanıyordu ama bu yıl 200-300 kilo civarında. Fiyatı 500 liradan başlayıp bin liraya kadar çıkıyor. Türkiye’nin dört bir yanından talep var. Antibiyotik oranı yüksek, kalorisi yoğun bir mantar. Geçtiğimiz yıllarda sadece bu üründen 4 milyon liralık fatura kesilmişti.”

DEĞERİ BİLİNMİYORDU, İHRACAT ÜRÜNÜ OLDU
Sedir mantarının bölge için marka haline geldiğine değinen Feke Belediye Başkanı Cömert Özen, "Toroslar’dan Japonya’ya uzanan bir yolculuğu var. Eskiden değeri bilinmezdi ama artık ihracat ürünü haline geldi. Mantarımızı tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz" diye konuştu. Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı ise bölgede 100’e yakın mantar çeşidi bulunduğunu belirterek, sedir mantarının hem ekonomik hem ekolojik açıdan önemli bir değer olduğunu kaydetti.

SABAH EZANIYLA BERABER TOPLAMAYA ÇIKIYORLAR
Sabah ezanıyla birlikte ormana gidip öğle namazına kadar mantar topladığını anlatan 85 yaşındaki Sanem Gündoğdu, şunları söyledi:
"Dağdan topluyorum, satıyorum, evime katkı oluyor" derken Raziye Gündoğdu da sedir ağaçlarının gölgesinde mantar arayarak elde ettiği gelirle ev ekonomisine destek verdiğini ifade etti. Bölgede aynı zamanda mantarın yurt dışına açılmasında öncü olan AK Parti Feke İlçe Başkanı Vahit Todil, yağışların bol olduğu dönemlerde 35 ton sedir mantarının ihraç edildiğine dikkat çekti. Todil, "İlçeye yıllık 15 milyon liralık para girişi sağlanıyor. Japonya’ya taze, Çin ve Güney Kore’ye dondurulmuş olarak gönderiliyor. Şu anda 500-600 liradan alımlar var, yağışlar devam ederse bu yıl da beklenti yüksek.”
