Beklenen karar resmi gazetede: Hangi marka ve modellerde ne kadarlık ÖTV indirimi yapıldı?

Beklenen karar resmi gazetede: Hangi marka ve modellerde ne kadarlık ÖTV indirimi yapıldı?

ÖTV matrahının arttırıldığına dair karar resmi gazetede yayımlandı. ÖTV matrahında yapılan değişiklik ile birlikte bazı modeller alt ÖTV kategorisine düştü. Bu düşüşte beraberinde bazı model ve markalarda indirim yaşanacağı anlamına geliyor.

Bugünden itibaren yürürlüğe giren yeni düzenleme ile birlikte motor hacmi 1.6'yı geçmeyen araçların ÖTV matrahı arttırıldı. Bu düzenleme ile bazı otomobil modelleri bir alt ÖTV dilimine düşmüş oldu. Bu durum bazı modellerin fiyatlarına indirim olarak yansıyacak. Matrah değişikliği haricinde ise ÖTV oranlarında herhangi bir değişik yapılmadı.

araba-alacaklar.jpg

Araç satışında ÖTV'ye esas olan matrah sınırları artırıldı. Motor hacmi 1,600 olan araçlarla 50 kW'ya kadar elektrikli motora sahip 1,800 cm3 motor hacimli hibrit araçların satışında uygulanan özel tüketim vergisine (ÖTV) esas olan matrah sınırları artırıldı. Böylelikle fiyatı 320 bin TL'ye kadar olan otomobillerin fiyatları yaklaşık yüzde 16 düşecek. Motor hacmi 1,600 olan araçlarla 50 kW'ya kadar elektrikli motora sahip 1,800 cm3 motor hacimli hibrit araçların satışında uygulanan özel tüketim vergisine (ÖTV) esas olan matrah sınırları artırıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, 1,600 cm3 motor hacmine sahip ve yüzde 45 ÖTV dilimine dahil olan, ÖTV matrahı 85 bin TL olan araçlarda matraha esas sınır 92 bin TL'ye, 85 bin TL ile 130 bin TL olanlarda 92 bin TL ile 150 bin TL'ye çıkarıldı.

arabalar.jpg

Bu kapsamda 50 kW elektrikli motora sahip ve motor silindir hacmi 1.800 cm3'ü geçmeyen ve yüzde 45 ÖTV dilimine dahil, ÖTV matrahı 85 bin TL olan hibrit araçlarda matraha esas sınır 114,000 TL'ye, yüzde 50 ÖTV dilimine dahil, ÖTV matrahı 85 bin TL ile 135 bin TL arasında olan hibrit araçlarda ise 114 bin TL ile 170 bin TL'ye yükseltildi. Söz konusu araçların satışında uygulanan ÖTV oranlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

OTOMOBİL FİYATLARINDA YÜZDE 16 İLE 20 ARASINDA İNDİRİM YAŞANACAK

Otomotiv Gazetecisi Emre Özpeynirci kararın hibrit otomobiller de olmak üzere otomobil satışlarını destekleyeceğini söylerken "320 bin TL’ye kadar olan otomobiller yüzde 80’den yüzde 50 ÖTV dilimine inecek ve fiyatları yaklaşık yüzde 16 düşecek. Yeni düzenlemeler hibrit otomobil fiyatlarında da yüzde 16 indirim sağlayacak ve Türkiye’de üretilen Corolla hibrit ve Clio hibrit gibi yerli modellere de avantaj verecek." dedi.

araba.jpg
Vergisiz fiyatı 85 bin ile 92 bin TL arasında olan araçların ÖTV oranında yüzde 5 indirim, vergisiz fiyatı 130 bin TL ile 150 bin TL arasındaki araçların ise yüzde ÖTV oranında yüzde 30 indirim yapıldı. Bu fiyatların dışında kalan otomobillerde ise herhangi bir ÖTV indirimi uygulanmayacak. Örnek olarak karardan önce satış fiyatı 230 bin TL ile 316 bin TL arasında olan araçlardaki ÖTV yüzde 80'den yüzde 50'ye düşmüş oldu. ÖTV oranındaki bu indirim sayesinde belirtilen özelliklerde otomobil isteyenlere yüzde 20 oranında indirim yansımış olacak.

ÖRNEK İNDİRİM MODELLERİ

318.000 TL 265.500 TL

300.000 TL 250.000 TL

290.000 TL 241.665 TL

278.250 TL 231.870 TL

276.120 TL 230.100 TL

beklenen-karar-resmi-gazetede.jpgTurgay Mersin

OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÖTV İNDİRİMİNİ DEĞERLENDİRDİ: 40 BİN İLE 53 BİN LİRA ARASINDA UCUZLAMA OLACAK

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, binek araçlarındaki ÖTV indirimi için, "Bu düzenleme sayesinde içten yanmalı motora sahip araçların anahtar teslim fiyatı 320 bin TL’ye kadar olanlarında 40 bin ile 53 bin TL arasında bir ucuzlama olacağı görülüyor” değerlendirmesini yaptı.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, binek araçlarındaki ÖTV indirimi için, "Bu düzenleme sayesinde içten yanmalı motora sahip araçların anahtar teslim fiyatı 320 bin TL’ye kadar olanlarında 40 bin ile 53 bin TL arasında bir ucuzlama olacağı görülüyor” değerlendirmesini yaptı.

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan yeni ÖTV matrah düzenlemesiyle, son dönemde oldukça yükselmiş olan yeni araç alım fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanacağını belirtti.

Uzun zamandır böyle bir düzenlemenin yapılması için hükümet yetkilileri ile yaptıkları temasların olumlu sonuçlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti aktaran Mersin; Gelir İdaresi Başkanlığı ile hükümet yetkililerine teşekkür etti. Mersin’in açıklaması şöyle:

“Bu düzenleme sayesinde içten yanmalı motora sahip araçların anahtar teslim fiyatı 320 bin TL’ye kadar olanlarında 40 bin ile 53 bin TL arasında bir ucuzlama olacağı görülüyor. Bu da son dönemde ulaşılmaz boyutlara ulaşan yeni araç fiyatlarında bir nebze rahatlama sağlayacak ve piyasayı canlandıracaktır. Ayrıca hibrit modellerde yapılan ÖTV matrah düzenlemesi de hibrit modellere olan talebi canlandıracak nitelikte ve özellikle son dönemde çok duyarlı hale geldiğimiz çevre koruması için de olumlu katkı sağlayacak şekilde gerçekleşmiştir. Ülkemizin lokomotif sektörü olan otomotivdeki hareketliliğin genel ekonomiye olan olumlu katkısı düşünüldüğünde, yılsonuna kadar canlı bir pazara sahip olmamız hem ekonomimize katkı sağlayacak hem de yatırım açısından ülkemizi yeniden cazibe merkezi haline getirecektir.”

162.840 TL 157.412 TL

361.080 (Hibrit) 300.850 TL (Hibrit)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN