BİM, Migros, A101 ve McDonalds'a et veriyordu! Dev firma battı! Ünlü ekonomist sebebini açıkladı

BİM, Migros, A101 ve McDonalds'a et veriyordu! Dev firma battı! Ünlü ekonomist sebebini açıkladı

BİM, Migros, A101 ve McDonald’s’a et tedarik eden dev firma Erşan Et, konkordato ilan etti. Ünlü ekonomist İris Cibre, “Büyük zincirler uzun vadede ödüyor, konsinye çalışıyor. Nakit akışı bozulursa batar, neden batmasın?” diyerek dikkat çekti.

Türkiye'nin en büyük perakende zincirleri olan Metro, Migros, Carrefour, BİM, A101 ve hatta McDonald’s gibi devlere et ve burger tedarik eden Erşan Et'in konkordato ilan etmesi, piyasada büyük şaşkınlık yaratmıştı. "Böylesine büyük müşterileri olan bir şirket nasıl batar?" sorusu gündemi meşgul ederken, ünlü ekonomist İris Cibre'den flaş bir açıklama geldi.

et-konkordato-aciklama

İRİS CİBRE: "O MÜŞTERİLER VARSA NEDEN BATMASIN?"

Sosyal medya hesabından konuyu değerlendiren Cibre, herkesin şaşırdığı bu duruma farklı bir perspektif getirdi. Dev market zincirlerinin gücünü kullanarak tedarikçilerini zor durumda bıraktığını ima eden Cibre, şu çarpıcı ifadeleri kullandı:

"Herkes şaşırmış, müşteriler bunlarsa, nasıl batar? Bu müşterilerin gücü nedeniyle, öyle vadelerde ödüyor ki, bir de konsinye çalışıyorlar. Şirketin kredisi de varsa, nakit akışını da iyi yönetemedi ise, başka birkaç müşteri battıysa, batar, neden batmasın?"

Cibre, büyük marketlerin uzun vadeli ödemeleri ve "konsinye" (ürün satılınca ödeme yapılması) çalışma sistemi nedeniyle, tedarikçi şirketlerin nakit akışında ciddi sorunlar yaşayabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, tedarikçisi konumundaki şirketlerin iflas etmesinin, Erşan Et'in kendi iflasına da yol açmış olabileceğini belirtti.

ersan-et-konkordato

"KONKORDATO VE İFLAS SAYILARI YÜKSELİYOR"

Ekonomist İris Cibre, 2025 yılının ilk 7 ayına ait iflas ve konkordato verilerini de paylaşarak, ekonomik tablonun ciddiyetini gözler önüne serdi. Paylaştığı rakamlara göre, bu yılın ilk 7 ayında iflas sayısı 126'ya (2024'te 132 idi), kesin mühlet verilen konkordato sayısı ise 961'e (2024'te 827 idi) yükseldi.

Cibre'nin bu yorumu, Türkiye ekonomisindeki nakit akışı sorunları ve bazı şirketlerin konkordato sürecini kötüye kullanması gibi konuları tekrar gündeme taşıdı.

et-firmasi-konkordato

Bu olay, büyük market zincirlerinin tedarikçileri üzerindeki baskısını ve bu baskının şirketleri nasıl zor duruma sokabileceğini bir kez daha gösterdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN