Bloomberg: Enflasyon canavarı geri döndü! Merkez Bankası'nda alarm çanları çalıyor

Bloomberg: Enflasyon canavarı geri döndü! Merkez Bankası'nda alarm çanları çalıyor

Enflasyon canavarını dizginleyemeyen Merkez Bankası'nda alarm çanları çalmaya başladı! TÜİK'in açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon tahminleri aşarak yüzde 70'e yaklaştı. Bloomberg'e göre bu durum, faiz indirimlerini durduran Merkez Bankası'nı yeniden faiz artırımı yapmaya zorlayabilir.

Bloomberg'in raporuna göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan son verilerle yıllık enflasyonun %70'e yaklaşması, ekonomi çevrelerinde endişeleri artırdı. Enflasyon oranlarının beklentilerin üzerine çıkması, Merkez Bankası'nın son dönemdeki faiz politikasını yeniden gözden geçirmesi ihtimalini güçlendiriyor. Özellikle bu yıl gerçekleşen asgari ücret artışının etkisiyle Şubat ayında fiyat artış hızının, Ocak ayındaki %64,9 seviyesinden %67,1'e yükselmesi dikkat çekici. Bu durum, enflasyonun üst üste dördüncü ayda da hız kazandığını gösteriyor.

Merkez Bankası'nın aylık enflasyonu yakından takip etmesine rağmen, Ocak ayındaki %6,7'lik oranın Şubat'ta %4,5'e düşmesi, beklentilerin üzerinde bir gerileme olarak değerlendiriliyor. Ancak aylık enflasyon, dördüncü çeyrekteki seviyelerin oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor. Mayıs ayında yıllık enflasyonun %70'in üzerine çıkması beklenirken, Merkez Bankası'nın şimdilik "bekle ve gör" yaklaşımını benimsemiş olması, resmi borçlanma maliyetlerinin gerçek değerlerinin sıfırın çok altında kalmasına yol açıyor.

"DAHA AGRESİF ADIMLAR ATILMALI"

InTouch Capital Markets'ten kıdemli döviz analisti Piotr Matys, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu derin negatif reel faiz oranlarına dikkat çekerek, mevcut para politikasının enflasyonu kontrol altına almak için yeterince sıkı olmadığını belirtiyor. Matys'e göre, politikanın enflasyon beklentilerini resmi %5 hedefiyle uyumlu hale getirebilmesi için daha agresif adımlar atılması gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT'ye verdiği röportajda, fiyat istikrarından uzak olduklarını kabul ederken, Mart ayından itibaren aylık enflasyonun normale döneceği yönünde beklentilerini dile getirdi. Öte yandan, Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan, asgari ücret artışını Türkiye'nin enflasyon görünümüne yönelik en büyük risk olarak değerlendiriyor. Son politika toplantısının tutanaklarında, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki güçlü artışın ve hizmet sektöründeki yapışkan enflasyonun enflasyonist baskının başlıca nedenleri arasında olduğu vurgulanıyor.

KİRA VE OKUL MASRAFLARI ENFLASYON BEKLENTİLERİNİ YUKARI ÇEKİYOR

Bu veriler ışığında, QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, İkinci çeyrekte faiz artırımının olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. Kira ve okul masrafları gibi hizmet fiyatlarındaki artışın, enflasyon beklentilerini daha da yukarı çekeceğini ve Merkez Bankası'nın elini faiz artırımına yönlendirebileceğini ifade ediyor. Bu durum, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde izleyeceği para politikası stratejilerinde önemli değişikliklere işaret ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN