Bu kez hükumet jesti değil resti! Asgari ücrette o rakam sızdı: Aşağısına geçit yok! Şimdi işverenler kara kara düşünecek!

Bu kez hükumet jesti değil resti! Asgari ücrette o rakam sızdı: Aşağısına geçit yok! Şimdi işverenler kara kara düşünecek!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 14 Aralık 2022 Çarşamba günü asgari ücret görüşmeleri için ikinci kez masaya oturdu. 2023 yılında çalışanlara ödenecek asgari ücret için rakamlarda netlik kazanmaya başladı. Asgari ücret belirlemeleri için teknik çalışmaların yanı sıra sosyal baskının öne çıktığı vurgulandı. TÜİK tarafından yapılacak hesaplamalarda ana rollerden biri de sosyal baskı olacak. İşte asgari ücret hakkındaki son gelişmeler…

Asgari ücret zammı için nefesler tutuldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez masaya oturdu. Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret zamları hakkında açıklamalarda peş peşe geliyor. 2023 yılında asgari ücretli çalışanların ne kadar maaş alacağı en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. 2022 yılı bitmeden asgari ücret ödemeleri de belli olacak. Konu hakkında görüşmeler devam ederken son rakam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. İşte asgari ücret hakkındaki son gelişmeler…

ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında refah seviyesine ulaşmayı amaçladıklarını dile getirdi. Refah seviyesinde ki gerilemeyi telafi etmek için çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Erdoğan, enflasyon maskesinin ardına sığınan haramzadelerce akamete uğratılmasına izin vermeyeceğini dile getirdi. Asgari ücret tartışmaları devam ederken rakamlarda yavaş yavaş netleşmeye başladı.

Asgari ücret açıklamaları

8000 TL TEKLİFLE MASAYA OTURUYOR

Ekonomi Gazetesi’nde yer alan bilgiler ışığında teknik çalışmalardan ziyade sosyal baskının önemli olduğu belirtildi. Asgari ücret tespit çalışmaları için sosyal baskının öne çıktığı vurgulanırken Türk-İş Komisyon Heyet Başkanı Pevrul Kavlak,“Sırtımızda yumurta küfesi yok, içimize sinmeyen bir rakama imza atmayız” ifadelerini kullandı. Üçlü mutabakat sağlanmadığı durumda imza atmayacaklarının altını çizen Kavlak, neden atmadıklarını da kamuoyuna açıklıkla anlatacaklarını dile getirdi. Asgari ücret için 7.785 rakamı konuşulurken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anketi kapsamında beklentinin en az 7.845 TL olduğu belirtildi. Hükümet kanadı ise asgari ücret için 8.000TL rakamı ile masaya oturdu.

TÜİK VERİLERİ DİKKATE ALINACAK

TÜİK tarafından yapılan hesaplamalar ana rollerden biri olarak masada yerini alıyor. Ağır, orta ve hafif işlerde çalışan işçilerin kalori ihtiyacı ile birlikte dengeli beslenmeleri de göz önüne alınacak. Bu kapsamda çalışanların tüketmesi gereken besin miktarı ve tutarı hesaplanarak ücret komisyona sunulacak. TÜİK, Türkiye genelinde kullanılan veri tabanı üzerinden bir hesaplama yaparken tüm yurttaki fiyatlarında yüksek olduğu ifade ediliyor.

asgari ücret ne kadar olacak

TEŞVİK ÜCRETLERİNDE ARTIŞ YAPILACAK

Hükümet tarafından yapılan ilk teklifte vergi ve diğer unsurların dikkate alınacağı belirtildi. Bu kapsamda görüşmelerle birlikte ücretlerin yukarıya çekilmesi gerektiği ifade ediliyor. Ücretleri yukarı çekmek için kullanılacak araçlar ise kamu teşviki ve gelir vergisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmiş yıllarda uygulanan teşvik priminin ise daha yüksek tutarda verilmesi iddiaları gündemde yer alıyor. Hükümet teşviklerin yükseltilmesi için pazarlık yapacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN