Bu tarihte emeklilik dilekçesi verenler yüzde 10 daha fazla maaş alacak! Emeklilik başvurusunda bu detaya dikkat

Bu tarihte emeklilik dilekçesi verenler yüzde 10 daha fazla maaş alacak! Emeklilik başvurusunda bu detaya dikkat

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuru yapacakların daha fazla maaş almaları için dilekçeyi verecekleri tarihi açıkladı. İşte, daha yüksek emeklilik maaşı almak için başvuru yapılması gereken tarih...

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) yaklaşık 5 milyon çalışan için yapılan kanun düzenlemesi, 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. EYT düzenlemesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı kazandı, sonraki yıllarda da emeklilik hakkı kazananların sayısı 5 milyona ulaşacak.

Kabul edilen düzenlemeye göre 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanların yaş sınırı bulunmaksızın, Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR ayrımı gözetilmeden emekli olabilecek.

EYT İLE EMEKLİ NASIL OLUNUR?

Kabul edilen düzenlemede yaş koşulu kaldırılırken prim gün şartı ve sigortalılık süresi korundu. Böylece 8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayanlardan, yaş dışındaki koşulları sağlayanlar hemen emekli olabilecek.

Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000-5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacak.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanabilmek için bazı koşullar ışığında kapıyı aralamak mümkün olacak. Örneğin, 1999 Şubat ayında sigortalı erkek çalışan 25 yıllık çalışma yılını gelecek yıl dolduracağından Şubat 2024'te EYT düzenlemesinden yararlanabilecek.

1999 Ağustos tarihinde sigortalı olup sadece 4400 prim günü ödenen kadın çalışan 20 yıllık hizmet süresi dolsa da prim günü eksik olduğu için EYT kapsamında yer almıyor. Prim gün sayısını 5000'e tamamladığı gün EYT düzenlemesi kapsamında emekli olabilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

Öte yandan hali hazırda 7 bin 500 TL olarak ödenen taban emekli aylığı, kök maaşlara getirilen zammın ardından yine 7 bin 500 TL seviyesinde kalırken, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında günden güne eriyen emekli maaşları ile geçinmek imkansız hale gelmiş durumda.

DAHA YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALMAK İÇİN NE YAPILMALI?

EYT düzenlemesinin yasalaşması sonrası emekli olacaklara ilişkin uyarılarını tek tek sıralayan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, şu ifadelere yer verdi:

"2023 Aralık ayına kadar emeklilik dilekçesini verenler, 2024 Ocak ayında emeklilik dilekçesini verenlere göre yaklaşık yüzde 10 daha az emekli aylığı alacak. Başka bir ifadeyle 2024 Ocak ayında emeklilik dilekçesini verenler yaklaşık yüzde 10 daha fazla emekli aylığı alacak. Ayrıca kıdem tazminatı tutarları da ciddi oranlarda değişecek. Plansız emeklilik dilekçenizi vermeyin."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN