Market kasalarında yeni dönem: Bu ürünler artık okutulmayacak! Yeni sistem o tarihte başlıyor

Market kasalarında yeni dönem: Bu ürünler artık okutulmayacak! Yeni sistem o tarihte başlıyor

Alışveriş yaparken satın aldığımız ürünlerin kimliği olan barkod sisteminde radikal değişikliğe gidiliyor. Yeni sitemle beraber ürünlere dair daha kapsamlı bilgilere ulaşılabilecek. İşte detaylar...

Son dönemde tüketiciler, satın aldıkları ürünler hakkında daha fazla bilgi talep ediyor. Üretilen ve ithal edilen ürünlerin piyasadaki takibinin yapılabilmesi için GS1 adlı şirketin sunduğu barkod hizmetiyle gerçekleşiyor. Barkod sistemi, ticari ürünlerin, yerlerin, taşıma birimlerinin ve demirbaşların standart olarak tanımlanmasını ve bilgi sistemlerine otomatik olarak aktarılmasını sağlıyor.

Barkodlarla 7 farklı bilgi verilebilirken, karekodlarla daha fazla detaylı bilgi sunmak mümkün olacak. Bu doğrultuda başlatılan 'Ürün Verisi Yakalama' hizmeti, tüm satış platformlarında doğru ve güncel verilere ulaşmayı hedefleniyor.

MARKETLERDE BARKOD DÖNEMİ SONA ERİYOR

Türkiye'de ticari ürünlerin tanımlanması ve takibi için uzun yıllar kullanılan barkod sistemi sona erecek. Barkod sisteminin güncellenmesiyle beraber yeni bir karekod sistemi gelecek. Tüketicilerin ürün hakkında bilgi almak istediklerinde yeni gelen karekod sistemi ile çok daha fazla bilgiye ulaşabilecek. 2027 yılından itibaren başlayacak yeni sistem, son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin kontrolünü daha etkili bir şekilde sağlayacak.

YENİ KAREKOD SİSTEMİ DAHA KAPSAMLI OLACAK

Bu sistemle ise ambalaj üzerindeki bilginin yanı sıra üretim bilgilerinden seri numarasına, ham madde bilgilerinden varsa karbon emisyon ölçümüne kadar pek çok bilgiyi tek bir kodun içinde toplayacak. Aynı zamanda bu sistemle son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin artık kasadan geçemeyecek. Avrupa Birliği Dijital Ürün Pasaportu uyumlu pasaport ile bir üründe karbon emisyonu, ne kadar su kullanıldı, ürün nerede nasıl üretildi, çocuk işçi çalıştırıldı mı gibi ürüne ait pek çok bilgi yer alacak.

SON KULLANMA TARİHİ YAKLAŞAN ÜRÜNLER KASADAN GEÇEMEYECEK

Türkiye'de barkod sistemini oluşturan GS1 Türkiye'nin Genel Müdürü Elif Bilgehan Müftüoğlu, 2027 yılında barkodun tarih olacağını, onun yerine gelecek karekod ile son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin artık kasadan geçemeyeceğini söyledi.

Elif Bilgehan Müftüoğlu, dönüşümle birlikte ambalaj üzerindeki bilgilerin yanı sıra seri numaralarından üretim bilgilerine, hatta karbon emisyon ölçümlerine kadar çok sayıda veriyi tek bir kod içine gömebilmenin mümkün olacağını belirtti. Bu dönüşümün temel hedeflerinden biri, tüketici güvenliğini artırmak, gıda arzını yönetmek ve döngüsel ekonomi kavramlarının taleplerini karşılamak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN