Tarım ve Orman Bakanlığı yumurta ve et ürünleriyle ilgili yeni düzenleme getiriyor. Artık yumurtalar Avrupa standartlarında olacak ve daha uzun süre taze kalacak. Ayrıca burger gibi ürünlerin içeriği daha net bir şekilde belirlendi. Bakanlık bu sayede vatandaşların hem daha sağlıklı besleneceğini hem de israfın önüne geçileceğini öngörüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenirliği için yumurta ve et ürünlerine yönelik yeni düzenlemeler hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yumurtada Avrupa standardının yakalanması ve israfın önüne geçilmesi planlanıyor. Et Tebliği’ne “Burger” tanımının eklenmesiyle, burgerin üretim şekli de belirlenecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, gıda güvenilirliği, tüketicinin menfaatlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Türk Gıda Kodeksi “Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği” ile “Yumurta Tebliği”nde güncelleme yapmaya hazırlanıyor.
RAF ÖMRÜ
Görüşe açılan taslak ile raf ömrüne ilişkin, AB’nin Hayvansal Gıdaların Özel Hijyen Kurallarına İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğündeki, “A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur” ifadeleriyle ilgili düzenleme yapılıyor. Yine AB’nin Yumurta Pazarlama Standartlarına İlişkin Komisyon Tüzüğündeki; “A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı yumurta olarak değerlendirilir” kuralı da tebliğde bulunuyor.
BURGER KARARI
“Son Tüketim Tarihi” ibaresi ise, AB’de de olduğu gibi “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” olarak düzenleniyor. Et Tebliği’ne ise yeni ürün tanımları eklenecek, tanımların daha anlaşılır hale gelmesi sağlanacak. Örneğin tebliğe ilk kez “burger”, “kanatlı burger” tanımı eklenerek ve üretim şekli belirlenecek.
Taslağa göre burger, “Kıyılmış büyükbaş veya küçükbaş hayvan karkas etlerinin biri veya birkaçının karışımına, büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvanların yağları, lezzet vericiler ile diğer gıda bileşenlerinden biri veya birkaçı ilave edilerek çeşitli şekillerde hazırlanan pişirilmeye hazır kırmızı veya kanatlı et karışımını veya pişirilmiş et ürününü” ifade edecek.
ETTE YENİ TANIMLAR
Kanatlı eti döneri ve kanatlı eti karışımlarının yağ miktarının ise yüzde 20’den yüzde 15’e düşürülmesi öngörülüyor. Isıl işlem görmüş kanatlı sucuk için belirlenen kalsiyum limitinin de yapılan çalışmalar doğrultusunda revize edilmesi planlanıyor. Bakanlık, ilgililerden ve kamuoyundan gelen görüşleri değerlendirerek taslağa son şeklini verecek.
TARİHLER NEYİ İFADE EDİYOR?
İnsan sağlığı, gıda güvenliği ve gıda kalitesi için tüketicinin “Son Tüketim Tarihi (STT)” ve “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT)” kavramlarını ve farklarını bilmesi önemli. Milliyet'te yer alan habere göre, Bakanlığın Gıda Etiketlerinde Raf Ömrü Bilgisinin Belirlenmesi ve Belirtilmesi Hakkında Kılavuz’unda STT’si geçen gıdanın, koku, tat, görünüş gibi duyusal özelliklerinde değişiklik olmasa bile tüketilmemesi gerektiği uyarısı yer aldı.
TETT’nin ise gıdanın etiketi üzerinde belirtilen koşullara uygun şekilde muhafaza edildiğinde, kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösterdiği aktarılarak, TETT’si geçen gıdanın görünüşü, kokusu, tadı normal olması koşuluyla tüketiminde bir sakınca olmayacağı ifade edildi.