Dünyanın en büyük orta açıklıklı köprüsü unvanına sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde araç geçişleri başladı.
Dünyanın en büyük orta açıklıklı köprüsü unvanına sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde araç geçişleri başladı.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi 107. Yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nde araç geçişleri başladı. Köprüde bir hafta boyunca geçişler ücretsiz olacak.
1915 Çanakkale Köprüsü yapısal özellikleri ve üzerine yerleştirilen tarihi simgeleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Çanakkale Köprüsü 2,5 milyar dolarlık yatırımla inşa edildi. Köprü inşaatında 5 bin 100 personel ve 750 iş makinesi çalıştı. Orta açıklığı ile 2023 yani Cumhuriyetin 100. yılını ifade ediyor.
Çanakkale Köprüsü'nün iki kule arası 2023 metre orta açıklıkta. Benzeri Japonya'da var. Fark şu; Japonya'daki tek tablalı köprü, burası çift tablalı bir köprü.
Çift tablalı olmasının nedeni ise şu şekilde izah ediliyor. Köprüler vadilere yapılıyor aşırı rüzgarın geçişini tablalar arasından geçirmek için tablalar arasında boşluk bulunuyor. Bu da köprünün sallanmasını yavaşlatıyor.
Çanakkale Köprüsü'nün kule yüksekliği çok fazla. Onun için çelikten yapılmış. Köprüye Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı'yı anmak açısından bir top figürü konuldu.
Cumhuriyetin 100. yılını temsil etmesi önemli. Yüksekliğinin 3.18 olması, 18 Mart'ı temsil ediyor.
Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklık ve 770'er metre yan açıklıkları ile 3 bin 563 metre uzunluğunda.
365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğu da 4 bin 608 metreye ulaşıyor.
Çanakkale Köprüsü dünyada bu kadar uzun orta açıklıklı ikiz tabliyeli tasarlanan ilk köprü olarak tarihe geçti.
Çanakkale Köprüsü 318 metre kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle deniz seviyesinden 334 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulelere sahip asma köprüsü oldu.
1915 Çanakkale Köprüsü Türkiye tarihi açısında anlamı olan pek çok sembolü üzerinde taşıyor. 2 bin 23 metre orta açıklık, Cumhuriyet'imizin 100. yılı olan 2023'e atıf.
318 metrelik çelik kuleleri, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'ne işaret.
16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürleri, top mermilerini insanüstü bir güçle sırtlayan Seyit Onbaşı'ya saygı, ve selam anlamı taşıyor.
Kırmızı-beyaz renkli kuleler, Türk bayrağını işaret ediyor. Çanakkale Köprüsü 4 yıllık yapım süresi boyunca 30 bin kişinin emeğiyle yapıldı.
Çanakkale Köprüsü'nün uzunluğu: 4 bin 608 metre (4,5 km'den fazla)
Çannakkale Köprüsü'nde bulunan şerit sayısı: 2 x 3 adet
Köprüyü yapan şirketler: Daelim (Güney Kore) – Limak – SK (Güney Kore) – Yapı Merkezi Ortak Girişimi
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NEREDE?
1915 Çanakkale Köprüsü’nün Asya kıtasındaki ucu, Çanakkale merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki Lapseki ilçesinde, Avrupa kıtasındaki ucu da Gelibolu ilçesinin Sütlüce köyü yakınlarında bulunuyor.
1915 Çanakkale Köprüsü, beraberindeki Otoyolu Projesi ile, Malkara ile Çanakkale arasında köprüyle birlikte toplamda 88 kilometrelik otoyol ve 13 kilometre bağlantı yolundan oluşuyor.
Proje, Köprü’nün yanı sıra 4 adet viyadük, 12 adet köprü, 43 adet üst geçit, 40 adet alt geçit, 12 adet kavşak, 4 adet otoyol hizmet tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi ve 5 adet gişeye ev sahipliği yapıyor. Otoyol projesinin tamamlanmasıyla birlikte Marmara Bölgesi’ndeki otoyol ringi de hayat buldu.
1915 Çanakkale Köprüsü, Gelibolu – Lapseki arasındaki 40 dakikalık feribot yolculuğunun 6 dakikaya inmesini sağlıyor.
Özellikle Avrupa’ya ihraç ya da ithal mallar taşıyan tırlar, söz konusu feribotun gişelerinde uzun kuyruklar oluşturabiliyordu. Tırların artık feribot yerine köprüye yönelmesi bekleniyor.
Gelibolu – Lapseki feribotu, özellikle bayram günlerinde kilometrelerce kuyruğa sahip olabiliyor. Hava muhalefetinin olduğu günlerdeyse karşıya geçiş için herhangi bir alternatif olmuyor.
Köprü, feribota olan bağlılığı ortadan kaldırarak daha hızlı tedarik imkânı sağlarken, aynı zamanda çevresindeki organize sanayi bölgelerine de talebin artmasını sağladı.
Lojistik olarak artık daha erişilebilir olan Biga ve Çanakkale merkezindeki sanayi bölgeleri doldu. Ayvacık’ta Sera OSB, Bayramiç’te hayvancılık OSB ve Çan’da Karma OSB projeleri hazırlandı.
1915 Çanakkale Köprüsü projesinin sözleşmesi, projenin yapım aşaması dahil 16 yıl 2 ay 12 gün süreyle imzalandı. Köprü, bu süre sonunda Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne teslim edilecek.