Çift haneli enflasyonda vahim tablo: Yüzde 5'in altında tutamayan tek ülkeyiz

Çift haneli enflasyonda vahim tablo: Yüzde 5'in altında tutamayan tek ülkeyiz

Koç Üniversitesi'nin araştırması, uzun zamandır çift hane seyreden 'enflasyon' ile ilgili çarpıcı gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Enflasyonu yüzde 5'in altında tutamayan tek gelişmekte olan ülke Türkiye, geçmiş dönemdeki kazanımlarını da kaybetti.

Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) bünyesinde Sumru Öz tarafından yapılan çalışmada, Türkiye ile Şili'nin enflasyonla mücadele süreci karşılaştırıldı.

TÜRKİYE YENİDEN ÇİFT HANE

Çalışmada, iki ülkenin de enflasyonla savaşının ilk dört yılında başarıya ulaştığını ancak Şili'nin bunu kalıcı olarak yüzde 3'lerde tutmayı başardığı, Türkiye'nin ise yeniden çift hanelere döndüğü belirtildi.

Türkiye dışındaki gelişmekte olan ülkelerin enflasyonu yüzde 5'in altında tutmayı başardığı hatırlatıldığı raporda, başarısızlık ile ilgili şu faktörler sıralandı:

"*Enflasyonla mücadelede başarı sağlayan Merkez Bankası başkanının yeniden atanmayarak 2006’dan itibaren Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığına güvenin azalmaya başlaması

*Belirlenen hedeflerin tutturulamaması

*Enflasyonun 'tek haneli olmasının' yeterli görülmesi."

Çalışmanın değerlendirme kısmında şu ifadeler yer aldı: "Türkiye'nin finansal ve ticari olarak ilişki içinde bulunduğu ülkelere kıyasla daha yüksek enflasyona sahip olması, yüksek cari açık gibi kırılganlıklara yol açıp küresel piyasalardaki en ufak çalkantıda veya siyasi bir sorunda TL’nin aşırı değer kaybetmesine, bu da bir süre sonra enflasyonu artırarak sürecin bir sarmala dönüşmesine neden oluyor."

ENFLASYON YÜZDE 15'E DAYANDI

Türkiye'de 2020 yılı enflasyon oranı da 14,6 olarak açıklandı. Ancak bağımsız araştırmacılar ve tüketici derneklerinin enflasyon hesaplarına göre, halkın hissettiği 'gerçek enflasyon' yüzde 36,7 ile yüzde 50 arasında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN