Reuters'tan dikkat çeken analiz: Enflasyon yeni başkanın planını bozdu

Reuters'tan dikkat çeken analiz: Enflasyon yeni başkanın planını bozdu

Enflasyon rakamlarının açıklanması ile gözler yeniden Merkez Bankası'na çevrildi. Tüketici enflasyonunda son 22 ayın rekoru yaşanırken, Reuters'ta dikkat çeken bir analiz yer aldı. Habere göre, enflasyondaki yükseliş yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, üzerinde baskı yarattı.

​​​​​Enflasyon yüzde 16,19 ile son 22 ayın zirvesine çıkarken, Reuters'ta dikkat çeken bir analiz yayınlandı.

Reuters'un haberine göre, enflasyondaki yükseliş yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, üzerinde baskı yarattı. Haberde şu ifadeler yer aldı: "Türkiye'de enflasyon 2019 ortasından sonraki ilk kez Mart'ta yüzde 16'yı aştı. Bu durum, sürpriz atama sonrasında sıkı para politikasını devam ettirmesi konusunda TCMB'nin yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu üzerinde baskı yarattı."

TL YÜZDE 12 DEĞER KAYBETTİ

Reuters anketindeki beklentinin yüzde 16,11, Şubat enflasyonunun yüzde 15,61 olduğunun hatırlatılan haberde, son 4 yılın büyük kısmında enflasyonun çift hanede kaldığı, resmi hedef olan yüzde 5'in çok üzerinde seyrettiği belirtildi.

Merkez Bankası'nın önceki başkanı Naci Ağbal'ın 18 Mart'ta politika faizini yüzde 17'den yüzde 19'a çıkardığının ve 2 gün sonra görevden alındığının belirtildiği haberde, Ağbal sonrasında TL'de yüzde 12 değer kaybının görüldüğünü de aktarıldı.

KAVCIOĞLU TERS KÖŞE YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 yıldan kısa bir sürede4 Merkez Bankası Başkanı kovduğunu, bu adımların Türkiye'nin para politikası güvenilirliğine zarar verdiğini ve TL'de uzun süreli değer kaybını beraberinde getirdiğini hatırlatan Reuters, tüm bunların da enflasyonu yükselttiğini vurguladı.

Kavcıoğlu'nın geçmişte sıkı para politikasını eleştirdiğini, Erdoğan gibi "yüksek faizin enflasyona neden olacağı" yönündeki alışılmadık görüşü dile getirdiğini ancak atama sonrasında yatırımcılar ve bankacılarla toplantısında yüksek enflasyon nedeniyle faizlerin yüksek kalması gerektiğini söylediğini aktaran Reuters, Goldman Sachs'ın enflasyonda önümüzdeki aylarda yüzde 18 ile zirvenin görüleceği tahminini aktardı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son birkaç ayda 875 baz puan faiz artışına giden Naci Ağbal'ı Merkez Bankası Başkanlığı görevi alınmış, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'yu atamıştı.

Naci Ağbal, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35'inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'inci maddesi kapsamında görevden alınmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN