Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda! İlk faiz kararı ne olacak?

Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda! İlk faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun Merkez Bankası Başkanlığına atanmasından sonra bugün ilk kez toplanacak. Kavcıoğlu yönetiminde alınacak ilk faiz kararı ise merakla bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 20 Mart’ta göreve gelen yeni başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu yönetiminde ilk faiz kararı bugün alınacak.

Resmi Gazete'de 20 Mart'ta yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Merkez Bankası'nın önceki başkanı Naci Ağbal görevden alınmış, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirilmişti. Bu görev değişikliği, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkarmasının hemen ardından gerçekleşmişti.

İLK TOPLANTIDA FAİZ ARTIRIMI OLACAK MI?

Bloomberg HT’nin haberine göre piyasa, bu toplantıda faizde herhangi bir değişiklik beklemiyor; bunda Kavcıoğlu’ndan bu yönde gelen ilk açıklamalar etkili oldu.

Reuters’ın anketine katılan 19 ekonomistten 17’si faizin sabit kalacağını öngördü.

Yabancı kurumlar da TCMB'nin bu toplantıda faizi sabit tutacağını yönünde görüş beyan etti.

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tutacağını tahmin etti.

Kavcıoğlu, göreve geldikten sonra Bloomberg’e verdiği röportajında, “Faizin hemen indirileceği yönündeki önyargılı yaklaşımı doğru bulmuyorum” demişti.

YÜKSEK FAİZ-ENFLASYON TARTIŞMASI

Türkiye'de bir süredir faiz oranlarının seyri ve bunun enflasyon ile döviz kuru üzerindeki etkilerine dair tartışmalar yapılıyor.

Geleneksel ekonomi teorisinde, faizlerin yüksek tutulmasının enflasyonu aşağı çekme ve ilgili ülkenin para birimini de güçlendirme yönünde bir etkisi olacağı düşünülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonu düşürmek için faizlerin indirilmesi görüşünü savunuyor.

Uluslararası yatırımcılar, Türkiye'nin kasım ayında ekonomi yönetiminde değişikliklerin yapıldığı döneme kadar uyguladığı para politikasının bu temele dayandığını öne sürüyor ve bunu da Türk Lirası'nda görülen değer kaybının en önemli nedenleri arasında gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN