Deutsche Bank'ın TCMB faiz kararı beklentisi belli oldu

Deutsche Bank'ın TCMB faiz kararı beklentisi belli oldu

Deutsche Bank Araştırma Direktörü Hans-Christian Wietoska, Orta Doğu’da tırmanan İran geriliminin Türkiye ekonomisi için şimdilik bir panik havası yaratmadığını açıkladı. Türkiye’nin net ve brüt rezervlerinin olası şoklara karşı önemli bir "tampon" görevi gördüğünü belirten Wietoska, TCMB’nin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faizleri sabit tutarak "bekle-gör" stratejisi izlemesini beklediklerini ifade etti.

Küresel piyasaların gözü Orta Doğu’daki tırmanan gerilime çevrilmişken, Deutsche Bank’tan Türkiye ekonomisine yönelik kapsamlı bir değerlendirme geldi. Deutsche Bank Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika Araştırma Direktörü Hans-Christian Wietoska, bölgedeki çatışmaların Türkiye üzerindeki etkilerini ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına dair öngörülerini paylaştı.

"TCMB GELECEK HAFTA PAS GEÇEBİLİR"

CNBC-e yayınında önemli açıklamalarda bulunan Wietoska, Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin beklentisini net bir şekilde dile getirdi. Mevcut konjonktürde bir faiz indirimi beklemediğini ifade eden Wietoska, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu sefer TCMB'nin beklemeye geçerek faiz indirimine gitmeyeceğini düşünüyorum. Çatışmalar nedeniyle Türkiye tahminlerimizde bazı değişiklikler olabileceğini görüyoruz ancak henüz temel tahminlerimizi değiştirmedik. Bu, sürecin süresine ve çatışmanın şiddetine bağlı bir durum."

REZERVLER "ÖNEMLİ BİR TAMPON" GÖREVİ GÖRÜYOR

Wietoska, Türkiye’nin olası şoklara karşı elindeki savunma mekanizmalarına dikkat çekti. Rezerv miktarının kritik bir güvence olduğunu vurgulayan Direktör, Türkiye’nin brüt 219 milyar dolar, net ise 75 milyar dolar civarında rezervi bulunmasının piyasalar için "önemli bir tampon" teşkil ettiğini belirtti.

Piyasadaki sıcak para hareketliliğine de değinen Wietoska, Türkiye'ye giren 35 milyar dolarlık "carry trade" akımının yaklaşık 20 milyar dolarının tahvil ve bono piyasasında olduğunu hatırlatarak, mevcut tablonun bir kriz sinyali vermediğini kaydetti.

"NAKİT ÇIKIŞI OLURSA ŞAŞIRTICI BİR FAİZ ARTIŞI GELEBİLİR"

Şu an için piyasada veya yatırımcı kanadında bir panik havası solunmadığını belirten Hans-Christian Wietoska, müşterilerinden de bu yönde bir uyarı almadıklarını ekledi. Ancak olası senaryolara karşı kapıyı açık bırakan Wietoska, sözlerini şöyle noktaladı:

"Panikleyecek bir durum yok. Müşterilerimizden de panik içerikli uyarılar gelmiyor. Eğer bir nakit çıkışı yaşanır ve altına yönelim artarsa, TCMB daha önce de yaptığı gibi faiz artırımına gidebilir; bu durum şaşırtıcı olmaz. Bununla birlikte, şu anki veriler ışığında buna bir ihtiyaç duyulmuyor."

DEUTSCHE BANK'IN TÜRKİYE TABLOSU

  • Brüt Rezerv: 219 Milyar Dolar

  • Net Rezerv: ~75 Milyar Dolar

  • Tahvil/Bono Piyasasındaki Pay: 20 Milyar Dolar (Toplam 35 milyar dolarlık carry içerisinden)

  • PPK Beklentisi: Bekle-gör (Faiz indirimi öngörülmüyor)

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN