Dev zam öncesi herkes ŞOK'a BİM'e A101'e koşuyor: Yakında raflarda o ürünü bulamazsanız şaşırmayın: Çocuklar çok seviyor

Dev zam öncesi herkes ŞOK'a BİM'e A101'e koşuyor: Yakında raflarda o ürünü bulamazsanız şaşırmayın: Çocuklar çok seviyor

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar çikalota ve şeker fiyatlarını araştırmaya başladı. Ülkemizdeki enflasyon artışı yüzünden birçok ürün rekor fiyatlara ulaşırken Afrika'dan gelen olumsuz haberler fiyatları iyice tırmandırdı. Kakao üretimine darbe vuran hava koşulları fiyatları iyice tırmandırdı. Dev zam öncesi vatandaşlar ŞOK'a BİM'e A101'e koşuyor. Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezine büyük zam yolda. İşte detaylar haberimizde...

Afrika kakao üretiminde dünya piyasasında büyük bir rol oynamakta. Ancak yaşanan son olumsuz hava koşulları kakao üretimine büyük darbe vurmuş durumda. Bu durum ise çikolata üretimini olumsuz etkiledi. Bayramın yaklaşmasıyla vatandaşlar evlerine şimdiden çikalota ve bayram şekeri almaya başladı ancak raflarda yazan fiyatları görünce şok geçiriyorlar. Daha asıl zam gelmedi bile! Dev zam öncesi herkes ŞOK'a BİM'e A101'e koşuyor...

OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI KAKAO FİYATLARINI VURDU

Küresel kakao fiyatlarının olumsuz hava koşulları sebebiyle son aylarda rekor seviyelere ulaşması, çikolata üretim maliyetlerini ciddi şekilde etkiliyor. Vadeli işlemlerde ton başına 8 bin 394 doları gören kakao fiyatları, çikolata severleri endişelendiriyor. ABD'de Paskalya tatili öncesi yaşanan fiyat artışları, Türkiye'de de benzer bir durumun yaşanabileceğine dair sinyaller veriyor.

yeni-proje-2024-03-19t095642-229.jpg

Gana ve Fildişi Sahili gibi dünyanın önde gelen kakao üreticisi ülkelerdeki rekolte düşüklüğü, küresel çapta kakao arzında ciddi düşüşlere yol açtı. Uluslararası Kakao Örgütü'nün (ICCO) bu sezon küresel kakao üretiminin yüzde 10.9 azalarak 4.45 milyon tona düşeceğini öngörmesi, endişeleri daha da artırıyor.

BAYRAMDA ÇOCUKLAR ÇİKOLATASIZ KALACAK

Türkiye'de, çocukların ve yetişkinlerin büyük bir beğeniyle tükettiği Nutella, Sarelle gibi popüler çikolata ürünlerinin fiyatlarında artış bekleniyor. Bu durum, özellikle marketlere çikolata türlerine yönelik bir akın başlattı. Tüketiciler, fiyat artışları öncesi çikolatalardan stok yapmak için harekete geçti. Raflardaki çikolata ürünlerinin hızla tükenmesi, tüketicilerin bu endişeyi ne kadar ciddiye aldığını gözler önüne seriyor.

DEV ZAM ÖNCESİ VATANDAŞLAR MARKETLERE AKIN ETTİ

Dünyaca ünlü çikolata markası Lindt CFO'su Martin Hug'un piyasa fiyatlarının öngörülmesinin zor olduğunu belirtmesi ve piyasada fiyat artışı yapan birçok oyuncunun bulunması, tüketicileri daha da tedirgin ediyor. Kakao fiyatlarındaki artışın çikolata sektörüne etkileri, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve işleme tesislerinin yaşadığı zorluklar, çikolata üretimi ve fiyatlandırması üzerindeki baskıyı artırıyor.

yeni-proje-2024-03-19t095708-946.jpg

Türkiye'deki çikolata tüketicileri, sevdikleri tatların fiyatlarında yaşanacak artışlar öncesi, adeta zamanla yarışıyor. Marketlerdeki bu yoğunluk, küresel kakao krizinin yerel tüketim üzerindeki doğrudan etkilerini gözler önüne seriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN