Dolar profesörü tir tir titretti! Doları olanlar dikkat: Zirve tarihini açıkladı

Dolar profesörü tir tir titretti! Doları olanlar dikkat: Zirve tarihini açıkladı

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer altınla ilgili kritik uyarılarda bulunarak yükselişe geçeceği tarihi verdi. Mayıs ve Haziran aylarında FED'in alacağı faiz kararlarına dikkat çeken Geçer, seçimden sonrası için de tahminlerini sıraladı. Peki altın ne zaman yükselecek? Şimdi altın alınır mı? Altın almanın zamanı hangi dönem? Altında düşüş görecek miyiz? İşte detaylar...

"Dolar kahini" Selçuk Geçer altın hakkında da konuştu. Altın almak isteyenlere çok önemli uyarılarda bulunan ünlü ekonomist, altının yükseleceği ve düşebileceği tarihleri açıkladı. Geçer, altın için yılın son alım fırsatını da belirtti.

Geçer, altındaki artışların beklendiğini ama beklenenden önce gerçekleştiğini vurgulayarak altının zirveyi gördüğüne dair söylentilere karşı mesafeli olunması gerektiğini dile getirdi. Altın fiyatlarının tekrar artacağını belirten Geçer altının yükseleceği gerçek değerler hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"MAYIS VE HAZİRAN AYLARINA DİKKAT"

"Altının yükselişi için yıllardır değişmeyen, her dönem başarı ile hesaplanabilecek 2 faktör bulunuyor. Bunlardan birincisi ABD Merkez Bankası (FED) tarafından faizlerin yükseltilmeyeceğine yönelik piyasalara net bir mesaj verilmesi. Geçtiğimiz ay itibariyle paylaşılan son ekonomik veriler ve 21-22 Mart tarihinde yapılan FED toplantısının tutanakları açıkça belirtiyor ki, mayıs ya da haziran itibariyle faiz artırımlarına son verilecek.

Geçtiğimiz aylarda herkesin beklentisi en iyimser ihtimalle haziran aylarında son kez 25 baz puanlık bir artış yapılacağı, sonrasındaysa gelecek verilere göre beklemeye geçileceğiydi ancak alınan sert önlemler ile ABD ekonomisi, beklenenden daha erken soğutulmuş durumda. Bu yüzden şu anda görünen o ki, FED son olarak Mayıs ayında bir 25 baz puanlık artış yapacaktır.

"HİÇBİR ENGEL TANIMAYACAK"

Yine de bu durum, FED'in yılın geri kalanında faizlerde indirim yapacağı anlamına gelmiyor. Öncelikle 2023 sonuna kadar faizlerde bir indirim beklemek hiç gerçekçi bir tahmin olmayacaktır. Altının yükselmesi için de mutlaka böyle bir karar verilmesi gerekmiyor. Faiz kararları ve sıkı para politikaları altında ezilerek beklediği atağı yapamayan ons, şu anda hiçbir engel tanımadan zirveye doğru ilk adımlarını attı.

Özellikle artık FED kanadından bir faiz artırımı gelmeyeceğine yönelik piyasalarda kesin bir kanaat oturmaya başladığında, altının jet motorları yeniden ateşlenecektir. Bu emareler de haziran başlarında ortalığa çıkmaya başlar. İşte bu aylardan önce pozisyon almak, ve bence şu anda 'dip fiyat' sınırında olan altına yön çevirmek mantıklı olacaktır.

"ULUSLARARASI PİYASALARDA YAŞANMASI MUHTEMEL BİR KRİZ ALTINI UÇURUR"

Birinci faktörü saydık. Gelelim altın fiyatlarını belirleyen ikinci temel kuralımıza. Uluslararası piyasalarda yaşanması muhtemel bir kriz şüphe yok ki en fazla altın fiyatlarını yukarı çekecektir. Bu tür küresel sorunları yaşanmadan tahmin edebilmek elbette çok zor ancak geçtiğimiz yıllarda covid pandemisi, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşlar gibi dünyayı etkileyecek bir hadisenin tekrar meydana gelmesi, zaten yükselecek olan altını daha da alevlendirecektir.

Bu detayı her zaman akılda bulundurmak ancak planları bunun üzerine inşa etmemek gerekiyor. Elbette muhtemel senaryoda hesaplamaya katmaya gerek yok. Zaten yaşanacak yükseliş için böyle bir krize de gerek yok. IMF ve Dünya Bankası başta olmak üzere tüm finans kuruluşları, gelecek 10 yıl için karamsar bir tablo ortaya koymakta. Hal böyleyken, ekonominin sıkıntı verdiği bir süreçte doğal olarak altın değerlenmeye devam edecektir.

"HALA ÇOK UCUZ"

Şu anda xau/usd (Altın Spot Amerikan Doları) paritesi 2050 dolar bandını görmesinin ardından son haftalarda büyük bir geri çekilme yaşadı. Bugün 1970 dolara kadar düşerek, yeni direnç seviyelerini test etmiş olsa da tekrardan kendisini 2000 seviyesinin üzerine atmayı başardı. Yaşanan düşüşler, esasen beklenen teknik düzenlemelerdir.

"Altın için zirve fiyatı gördük" yorumlarına kesinlikle katılmıyorum, şu an hala oldukça ucuz bir parite mevcut. 14 Mayıs seçimlerinden sonra sandıktan kim zaferle çıkarsa çıksın kısa sürede bir döviz yükselişi yaşanması kaçınılmaz gözüküyor.

Bu nedenle altın tarafı, ons kaynaklı bir artış yaşarken, dolar/TL kurunun da yukarı doğru hareket etmesi nedeniyle çift taraftan destek almış bir sıçrama söz konusu olacaktır. Şu anda seçimlerin öncesinde Türkiye'de enflasyon fazla, fiyatlar pahalı ama bazı şeyler çok ucuz. Döviz ve emtialar çok ucuz. Çünkü seçim ekonomisi nedeniyle aylardır piyasaları baskılayan bir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bulunuyor.

"SEÇİMİN ARDINDAN ARTIŞ..."

Bu baskı sürdürülebilir bir durumda değil. Millet İttifakı'nın kazanması halinde, liyakatli atamalar ve bağımsız kuruluşlar ile kısa sürede ekonomi toparlanacaktır ancak seçimin ardından birkaç aylık sürede kurda bir artış yaşanması oldukça muhtemel. Cumhur İttifakı'nın devam etmesi halinde ise yorum yapmaya gerek yok. Uluslararası finans kuruluşları, kredi derecelendirme şirketleri zaten bizim yerimize gerekli yorumu yapmışlar.

Dolar için 30-35 TL tahminleri bulunuyor 2023 sonuna kadar şayet AKP iktidarının devam etmesi halinde. Bu yüzden verilecek karar, ekonomi yönetimi 180 derece farklı olan iki adaydan hangisinin kazanacağı, Türkiye'de yaşayan insanların da ekonomik kaderini belirleyecek bir hadise olacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN