Dolarda yeni zirve 30 TL! Dev banka alım fırsatı için tarih verdi: 11 lira kâr etmek isteyen döviz bürosuna koşuyor

Dolarda yeni zirve 30 TL! Dev banka alım fırsatı için tarih verdi: 11 lira kâr etmek isteyen döviz bürosuna koşuyor

Dolar kurunda flaş gelişme! Seçimlere doğru gidilirken dolar kuru 20 TL'ye dayanmış durumda. Yatırımcılar 'Dolar yükselecek mi, düşecek mi? Dolar için alım seviyesi ne?' sorularını araştırırken dünyaca ünlü bankadan kritik dolar tahmini geldi. Elinde dolar olanlar dikkat! Dolarda yeni zirve 30 TL. Amerikan yatırım bankası JPMorgan, alım için fırsat tarihini açıkladı. 11 lira kar etmek istiyorsanız hemen döviz bürosuna koşun. İşte dolarda yaşanan son dakika gelişmeleri...

Haftayı yükselişle kapatan dolar kuru vatandaşların gündeminde. Seçime doğru yaklaştıkça alevlenen dolar 19 lira 50 kuruşa kadar yükseldi. Uzmanlardan peş peşe uyarılar gelmeye devam ederken Amerikan yatırım bankası JPMorgan'dan kritik uyarı geldi. JPMorgan Türk Lirası’nın 14 Mayıs’taki seçimlerden sonra hızla değer kaybedebileceği ve 1 doların 30 TL’ye yaklaşacağını belirtti. Dolarda yeni zirve 30 TL! Alım fırsatı için tarih verdiler. Peki dolar yükselecek mi, düşecek mi? Dolar alınır mı satılır mı? İşte dövizde yaşanan son dakika gelişmeleri ve dolarda son durum...

ghghhhg-2.jpg

JPMorgan’ın ekonomistlerine göre, 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin, sonuçların yaratacağı etki bakımından ülkede son 100 yılın en önemli seçimlerinden biri olarak görüldüğü belirtildi. Yabancı yatırımcıya aç olan Türkiye'nin seçim sonucunun önemli bir öneme sahip olduğu kaydedildi. Yabancı yatırımcılar için dönüm noktası olarak görülen seçimler şimdiden ekonomiye etki etmiş durumda.

SEÇİMLER EKONOMİYİ NASIL ETKİLEYECEK?

Türkiye'de artan enflasyona dikkat çeken JPMorgan ekonomistleri, enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının arttırılması gibi daha geleneksel politikalara ne kadar bağlı kalınacağı konusunda iki farklı senaryo ortaya koydu.

hjjhhj-35.jpg

Uzmanlar, ekonomide geleneksel politikalara güçlü şekilde bağlı kalınması durumunda nihai olarak ülkede doların 24-25 liradan işlem görebileceği ve yıl sonunda 26'ya çıkabileceğini öngörüyor. Şu anda dolar 19 TL civarında işlem görüyor. Ekonomide borçlanma maliyetlerini arttıran gösterge olan devlet tahvili getirilerinin de yüzde 25'e çıkabileceği tahmin ediliyor.

DOLARDA YENİ ZİRVE 30 TL!

Seçimden sonra ekonomide daha geleneksel, yani ekonomi çevrelerinde genel kabul gören politikalara geçişin daha zayıf olduğu bir durum. Uzmanlar böyle bir durumda doların yıl sonuna kadar 30TL'den işlem görmeye başlamasının olası olduğu görüşünde. JPMorgan uzmanları, bu durumda taktiksel bir değerlendirme yapılması gerekeceğini ve piyasadaki dalgalanmanın artmasını beklediklerini söyledi.

RAKAMI DUYAN DÖVİZ BÜROSUNA KOŞUYOR

Uzmanlara göre geleneksel makro ekonomik politikalara “ılımlı” bir dönüş, tek başına sermaye girişini teşvik etmeye yetmeyebilir ve bu durumda lira daha uzun süre değer kaybedebilir. Geleneksel makro ekonomik politikalar uzmanlar tarafından, yavaş kredi büyümesi hızı, mali baskı seviyesinin azalması ve döviz rezervlerinin yeniden inşa edilmesi için yol haritası oluşturulması gibi adımlarla tanımlanıyor.

ghhghghhg-3.jpg

Uzmanlar fiyatlara ve Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülkelerin para birimleri karşısında değerine dayanan TL'nin reel efektif döviz kurunun (REER), şu anda "adil değerinin" yaklaşık yüzde 32 altında olduğu tahminini yapıyor.

15 NİSAN 2023 DOLAR BUGÜN NE KADAR?

1 Dolar bugün satış olarak ise 19.35 TL dolaylarında işlem görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN