Dolardaki düşüş kalıcı mı? Dolar biriktirenler dikkat: Piyasanın en güvendiği isim merak edilen soruyu cevapladı

Dolardaki düşüş kalıcı mı? Dolar biriktirenler dikkat: Piyasanın en güvendiği isim merak edilen soruyu cevapladı

Dolar fiyatlarındaki düşüş yatırımcıyı da tedirgin ediyor. Dolar biriktiren milyonlarca yatırımcı dolardaki düşüşün devam edip etmeyeceği konusunda araştırmalarını hızlandırdı. Piyasanın en güvenilir ismi akıllardaki tüm soruların yanıtını verdi. İşte o açıklamalar…

HİLAL NAS

Seçim sürecinin tamamlanması ile birlikte dolarda görülen düşüşün kalıcı olup olmadığı konusu tartışılıyor. Uzman isimler sık sık açıklamalarda bulunurken Ekonomist Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, akıllardaki soruların yanıtını verdi. Kur fiyatlarının en belirleyici ana unsurunu işaret eden Ekonomist Özüdoğru, rakamların bu çerçevede şekilleneceğini belirtti.

31 Mart yerel seçimlerinin geride bırakılmasıyla Türk Lirası'nda bir gevşeme gözlemlendi. Ancak finans çevreleri bu durumun geçici mi yoksa kalıcı mı olacağını merak ediyor. Ekonomist Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, konuya ilişkin değerlendirmelerini "Kur artar mı, düşer mi?" başlıklı Ekonomi gazetesindeki köşe yazısında dile getirdi.

"SİYASİ SÜREÇ" KUR ÜZERİNDE BELİRLEYİCİ OLACAK

Özüdoğru, kurun geleceğini belirleyecek ana unsurun "siyasi süreç" olduğunu vurguluyor. Merkez Bankası'nın faiz politikasında olası bir değişiklik, kur üzerinde etkili olacak en kritik faktör olarak öne çıkıyor. Yüksek faiz politikasının devamı durumunda, yurt dışından portföy girişleri açısından Türkiye'nin cazip bir alan olduğuna dikkat çekiliyor.

burcu-ozudogru.jpg

YURT DIŞI PORTFÖY GİRİŞLERİNİN SINIRLI KALACAĞI BEKLENTİSİ

Ancak Özüdoğru, yurt dışı portföy girişlerinin 2000'li yıllardaki gibi yüksek olmayacağına işaret ediyor. Türkiye'deki kurumsal yapının ekonomi politikasında güven ortamını sağlayamaması, gelişmiş ülkelerdeki faiz oranlarının yüksekliği ve yakın coğrafyadaki jeopolitik riskler bu beklentinin temel sebepleri arasında gösteriliyor.

ENFLASYON VE KAMU MALİYESİ ÜZERİNDEKİ RİSKLER

Kur üzerindeki en büyük belirleyicilerden birisi olarak enflasyonun yanı sıra, kamu maliyesindeki risklere de dikkat çekiliyor. Özüdoğru, mali konsolidasyonun yapılmasının ve yönetilen fiyatlarda alınacak kararların kur üzerinde etkili olacağını belirtiyor. Ayrıca, Temmuz ayında yapılacak maaş ve emekli aylık güncellemesinin de önemli bir faktör olacağını vurguluyor.

dolat-tl.jpg

GÜVEN ORTAMININ ÖNEMİ VE BEKLENTİLER

Ekonomist, kurun seyrinin ne olacağının yaz sonuna kadar netleşeceğini öngörüyor. Bu süreçte alınacak pozisyonlarda yakın dönem tecrübeleri ile günlük gelişmelerin etkili olacağını belirtiyor. Güven ortamının sağlanması ve beklentilerin iyileştirilmesi için yapısal konularda ve kamu maliyesinde atılacak adımların hızla kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ifade ediyor.

dolar.jpg

Seçim sonrası Türk Lirası'ndaki durum, ekonomi yönetiminin atacağı adımlar ve küresel gelişmelerle yakından ilgili olacak. Finans dünyasının "1 milyon dolarlık sorusu" henüz cevapsızken, yatırımcıların dikkatli bir şekilde piyasa dinamiklerini takip etmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN