Dolardaki düşüş süt üreticisinin maliyetine yansımadı! Markette indirim imkansız

Dolardaki düşüş süt üreticisinin maliyetine yansımadı! Markette indirim imkansız

Doların aşırı yükselişini frenlemek için 20 Aralık akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı dövize endeksli TL mevduat hesabı uygulaması döviz kurunun ateşini bir miktar düşürdü. Dolar 18 liraları görüp yeniden 11-12 lira seviyesine geldi. Dolardaki düşüş sonrası marketlerde 15 liraya dayanan süt fiyatında indirim hayal oldu. Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, üreticiden alınan süt fiyatını belirlerken doların fiyatıyla şimdiki fiyatın aynı olduğunu söyleyerek 'İndirim imkansız' dedi.

Ulusal Süt Konseyi, 30 Kasım tarihinde soğutulmuş çiğ süt fiyatlarında yapılan artışı duyurdu. Artış öncesi litresi 3,20 TL'den satılan soğutulmuş çiğ süt, 8 Aralık itibariyle litresi 4,70 TL'den satılmaya başlandı. Söz konusu fiyat açıklandığı tarihte dolar piyasada 12,98'den işlem görüyordu. Dolar Aralık ayında her gün rekorlarına rekor ekledi ve 18 liraya kadar dayandı. Dolardaki artış halkın temel gıda maddelerinin raf fiyatlarında da artışlara neden oldu. Marketlerde 1 litre süt 15 liraya kadar çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dövize endeksli mevduat Türk lirası hesabı açıklaması sonrası dolar yükseliş trendinden düşüş trendine girse de bugün itibarıyla 11,84 lira seviyesinde durdu. Dolardaki düşüş çiftçinin üretim maliyetlerine yansımayınca marketlerde satılan sütlere indirim beklentisi de hayal oldu.

pinar-sut.jpg

ÇALLI: İNDİRİM İMKANSIZ

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı Bloomberg HT'de kurdaki geri çekilmeye paralel olarak raflardaki süt ve süt ürünleri fiyatlarında indirim olup olmayacağı yönündeki soruya, sütte şu anda indirim yapmanın imkansız olduğunu çünkü dolar kuru 12 TL iken üreticilerle anlaşıldığını söyledi.

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, süt ve süt ürünleri sektöründeki fiyatların seyrini değerlendirdi.

Çallı, kurdaki geri çekilmenin ardından raflardaki süt ve süt ürünleri fiyatlarında indirim olup olmayacağı konusunda net konuştu. Çallı, fiyatlarda indirim yapılmasının şu an için mümkün olmadığını söyledi.

USK Başkanı Çallı, “29 Kasım’da çiğ süt ile ilgili bir toplantı yapmıştık. O gün dolar kuru 12 TL civarındaydı. Yani 12 TL civarında fiyat yaptığımız için şu anda üreticiden bir indirim almamız mümkün değil. Üretici ile yem/süt paritesi 1.20 seviyesindeyken çiğ süt tavsiye fiyatını açıklamıştık. Eskiden bu 1.30 seviyesinden oluyordu. Ülke durumu için üretici de elinden gelen desteği verdi” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN