Dubai'den ucuza altın alıp Türkiye'de satıyorlar! Aradaki kâr herkesi şok etti: "Bavuluna altını koyan Türkiye'ye geliyor"

Dubai'den ucuza altın alıp Türkiye'de satıyorlar! Aradaki kâr herkesi şok etti: "Bavuluna altını koyan Türkiye'ye geliyor"

ABD Ocak ayı enflasyon verilerinin açıklanmasına az bir zaman kala altın oldukça sakin bir açılış yaptı. Öte yandan Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın’ın yaptığı açıklamalar ise duyanları şaşkına çevirdi. Dubai’den daha ucuza alıp Türkiye’de binlerce dolar karla satmaları altın ihracatını ciddi derecede etkiliyor.

Tüm piyasaların gözü bugün saat 16.30’da açıklanacak olan ABD Ocak ayı enflasyon rakamına çevrildi. Mynet’te yer alan habere göre, öte yandan TÜFE verileri için medyan beklenti yüzde 3,4 oranından yüzde 2,9’a kadar ciddi bir gerileme işaret etti. Bu kapsamda çekirdek enflasyonun yüzde 3,9 seviyelerinden yüzde 3,7 seviyelerine gerilemesi beklenen durumlar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra manşet enflasyon beklentileri karşılandığı takdirde 3 senenin ardından ilk defa yüzde 3 seviyesinin altına inecek.

yeni-proje-46.jpg

DIŞARIYA YATIRIM SÖZ KONUSU

Son zamanlarda ülkede altın ile alakalı bir başka problem gündeme geliyor. Altın ithalatına kota getirilmesinden sonra kilogramda ortalama 3 bin dolarlık bir fark oluşmaya başladı. Bu durum bir yandan arzı olumsuz yönde etkilerken bir yandan ise yerli firmaların rekabet amacıyla yurt dışında üretim arayışına geçmelerine yol açtı. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın, söz konusu sektörün rekabet şartlarının kaldıramadığını ifade ederek, “İhracatçılarımız başka ülkelerde fabrika yatırımı yapmak üzere hazırlık yapmaya başladı” diye konuştu.

yeni-proje-47.jpg

“SEKTÖRÜ ZOR DURUMA SOKUYOR”

Yakın, “Bizim rakiplerimiz altının kilogramı için 65 bin dolar öderken biz 68 bin dolar ödeyerek almak zorunda kalıyoruz. Buna iç piyasa da dâhil. Bu da kaçakçılığın önünü açıyor. Sektörü zor duruma sokup, fırsatçıların buradan para kazanmasına izin veremeyiz. Ankara’ya gidiyoruz, sağ olsunlar sayın bakanlarımız konuyla çok ilgileniyorlar. Ancak neticede bürokrat arkadaşların bir düzenlemeyi bakanlarımıza onaya götürmeden önce bizimle konuşması ülkemiz açısından çok faydalı olacaktır. Altın ticaretini tarih boyunca kimse durduramadı ki kota durdursun” dedi.

yeni-proje-48.jpg

BAVUL BAVUL ALTINLA TÜRKİYE’YE GELİYORLAR

Yaptığı açıklamalarda sınırlardan altın girişi olduğunu ifade eden Yakın, “Arabasına, bavuluna altını koyan, eşinin boynuna zincirleri, beline altın kemerleri takan soluğu Türkiye’de alıyor. Böyle bir para yok! Dünya fiyatlarından Dubai’den 700 dolar ucuza alıp, gelip Türkiye’de 3 bin dolar karla satıyorlar. Farkları en çok tetikleyen de bankaların verdiği faiz. Bu faizlerle altına talep olması normal. Altın güvenilir liman olduğu için insanlar da altına yöneliyor. İhracat için bize gelen altın yastık altına gitmiyor. Gitseydi zaten ya bu ülke çok zengin olurdu ya da bu kadar ithalat yapamazdı” diye konuştu.

yeni-proje-49.jpg

UZMAN İSİMDEN ALTIN TAHMİNİ

Piyasaya ilişkin yorumlarda ve tahminlerde bulunan birçok uzman 2024 sonunda altının 300 bin lira olmasını bekliyor. Yakın ise yaptığı tahminde küsuratlı bir rakam dile getirdi. Dolar kurunun 2024 sonunda 40-45 bandından olacağını öngördüklerini dile getiren Yakın, ramın ise 2 bin 750 ila 2 bin 942 TL arası bir yerde olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Öte yandan ons altının ise 5 bin dolar civarında olacağını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN