Ekonomide yaşananlar fragmandı: Esas kriz o tarihten sonra! Acı gerçekle yüzleşeceğiz

Ekonomide yaşananlar fragmandı: Esas kriz o tarihten sonra! Acı gerçekle yüzleşeceğiz

2021 Kasım ayında başlayan yüksek enflasyon, vatandaşların alım gücünü düşürdü, fiyatlara sürekli zam geldi. Ekonomik tedbirler, krizi çözmeye yeterli olmadı. Uzmanlar, yaşanan ekonomik darboğazın, yaşanacak krizin öncülü olduğunu düşünüyor. Gerçek ekonomik daralmanın yaşanacağı tarih de belli oldu. İşte detaylar...

İngiltere merkezli uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'nin seçimden sonra enflasyonun acı gerçeğiyle karşılaşacağının belirtildiği bir analiz haber yayımladı.

Haberde, Türkiye'nin yerel seçimlerden sonra inatçı şekilde yüksek seyreden enflasyonu düşürmek için daha fazla politika adımı atması beklendiğine dikkat çekilerek, yıllardır yükselen fiyatlar nedeniyle zaten zor durumda olan Türk halkının daha fazla mağdur olacağı aktarıldı.

"TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL"

Hane halkı ve yatırımcıların, Merkez Bankası'nın 2023 Haziran ayında yüzde 8,5 olan faiz oranını yüzde 45'e çıkararak yaptığı U dönüşünün, geçen ay yüzde 67'yi aşan enflasyonu dizginlemek için tek başına yeterli olup olmadığı konusunda şüphelerinin olduğuna değinilen haberde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, geçen yıl benimsenen Ortodoks politikaların bu yıl içinde fiyatlarda rahatlama sağlayacağını söyleyerek sabır çağrısında bulunduğu aktarıldı.

Haberde, "Mehmet Şimşek, büyük vergi değişiklikleri planlamadığını belirtirken, Merkez Bankası da enflasyonun önümüzdeki aylarda tahminlerin üzerinde seyretmesi halinde faizleri daha fazla artıracağını işaret eden açıklama yaptı. Ancak şubat ayı enflasyon verilerinin beklenenden yüksek çıkması ve iç talebin yüksek seyretmeye devam etmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki AKP için sıkı bir kampanya yürüttüğü 31 Mart seçimleri sonrasına kadar daha fazla mali ve parasal adım atılacağına dair beklentileri artırdı" denildi.

"YEREL SEÇİM DÖNGÜSÜ BİTTİĞİNDE..."

Koç Üniversitesi öğretim Üyesi ve eski Merkez Bankası ekonomisti Prof. Dr. Selva Demiralp, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Yerel seçim döngüsü sona erdiğinde, para ve maliye politikaları kısa bir aradan sonra muhtemelen yeniden sıkılaşacaktır. Yıl ortasına kadar politika ilacının tüm acılığını tadacağız. Enflasyon en azından o zamana kadar yükselecek, asgari ücrete yapılan zamlar ve diğer mali adımlar ise eriyecek" dedi.

JPMorgan'ın, Merkez Bankası'nın 2024 Nisan ayında 500 baz puanlık faiz artışı beklediğine yer verilen haberde, yeni bir asgari ücret artışının enflasyona daha da zarar vereceği yönünde görüşlerin hakim olduğu ifade ediliyor.

ENFLASYON DÜŞECEK Mİ YÜKSELECEK Mİ?

Haberde ayrıca Türkiye gündemi de değerlendirilirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Geçen mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından Erdoğan, tükenen döviz rezervleri ve yükselen enflasyon beklentileri arasında işleri yoluna koymak için yeni bir kabine ve merkez bankası yönetimi atadı. Yabancı yatırımcılar faiz artışlarından faydalanmak için geçen yılın sonlarında Türk tahvilleri almaya başladı.

Ancak son bir hafta içinde AK Parti, yaklaşan seçimlerde İstanbul ve diğer büyük şehirleri muhalefetten geri almaya çalışırken Erdoğan'ın enflasyonla mücadele etme iradesini kenara bıraktı.

Türkiye'nin en büyük iş grubu TÜSİAD'ın baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, yıllık enflasyonun mayıs ayından sonra baz etkileri nedeniyle düşeceğini ancak güçlü iç talep nedeniyle Merkez Bankası'nın öngördüğü kadar düşmeyeceğini söyledi"

SEÇİMDEN SONRA ENFLASYON YÜKSELİR Mİ?

Öte yandan Reuters'in anketine göre yıllık enflasyon yıl sonunda yüzde 42,7 ile Merkez Bankası'nın tahmininden daha yüksek bir seviyeye çıkacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN