Negatif faiz ve yüksek enflasyona dikkat çeken uzmanlar büyüme rakamlarını değerlendirdi

Negatif faiz ve yüksek enflasyona dikkat çeken uzmanlar büyüme rakamlarını değerlendirdi

TÜİK verilerine göre Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü. Veriyi değerlendiren Mahfi Eğilmez "Çok yüksek negatif faizin ve çok yüksek enflasyonun varlığına karşın bu oran düşük bir büyüme oranı anlamına geliyor. Burada sözünü ettiğimiz negatif faiz, reel faiz değil. Türkiye'de nominal faiz negatif" ifadelerini kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023'ün ikinci çeyreği için Gayrisafi Yurt İçi Hasılası (GSYH) verilerini açıkladı. Türkiye'de büyüme yüzde 3,8 olarak gerçekleşti. Öte yandan sanayide ise yüzde 2,6 gerileme görüldü.

Verilerin ardından ilk açıklamayı yapan Bakan Mehmet Şimşek, "Yüzde 1,8 daralan küresel ticarete rağmen yılın ikinci çeyreğinde ekonomimiz güçlü büyüme performansına devam etmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomistler ise büyümeyi tüketicinin sırtladığını belirtip büyüme oranını düşük buldu.

İşte ekonomistlerin yorumları:

Mahfi Eğilmez: 2. Çeyrek büyümesi TÜİK tarafından % 3,8 olarak açıklandı. Çok yüksek negatif faizin ve çok yüksek enflasyonun varlığına karşın bu oran düşük bir büyüme oranı anlamına geliyor. Burada sözünü ettiğimiz negatif faiz, reel faiz değil. Türkiye'de nominal faiz negatif.

Oğuz Demir: Türkiye Egonomi Modeli'nin ihracat rekorları 2. çeyrekte pek bir işe yaramamış.. Tüketici büyümeyi sırtlanmış. Enflasyonist ortamda herkes gücü yettiğince kendini korumaya çalışıyor işte.

Fatih Özatay: İkinci çeyrekte -bir yıl öncesinin aynı çeyreğine kıyasla- %3.8 büyüdük. Son bir yıllık büyüme de bu civarda.

Yine çok dengesiz:
Özel tüketim artışı çok yüksek: %15,6
Yatırım; eh işte: %5,1
Sanayi katma değeri azaldı: %-2,6
Tarımda artış çok sınırlı: %1,2

Serap Durusoy: 2.ceyrekte yuzde 3,8 lik bir buyume.Yine hanehalki ve ithalat destegi devam ediyor. Ihracatin etkisi ise negatif.Buyume kompozisyonunda major bir degisiklik yok.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN