Elektrikli araçların en büyük sorunu şarj derdi bitiyor! Park et yola devam et: Bu bir devrim

Elektrikli araçların en büyük sorunu şarj derdi bitiyor! Park et yola devam et: Bu bir devrim

Dünyada elektrikli araç sektörü hızlı bir yayılım gösterirken en büyük sorunlardan biri olan şarj problemine de yenilikler gelmeye devam ediyor. Elektrikli araçların şarj sorununa devrim niteliğinde bir yenilik geldi. Uzun uzadıya bekleme süreleri sona eriyor. Aracını park et sonra yoluna devam et. İşte elektrikli araç sektöründeki yenilikler…

Elektrikli araçlarda en dikkat çeken konuların başında tabii ki de şarj problemi geliyor. Elektrikli otomobillerde şarj süresinin kısa olması en dikkat çeken özelliklerden biri olurken kablosuz şarj teknolojisinde devrim yaratacak yeni bir gelişme yaşandı. Hyundai Kona elektrikli modelinde uygulanan yeni sistem ile birlikte yüksek hızlı şarjın yanı sıra %96 gibi bir verimlilik sağlanıyor. Elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte kablosuz şarj sisteminin önüne engel olan problemler de hızlı bir şekilde kalkıyor. İşte elektrikli araç sektöründeki yenilikler…

HEM YÜKSEK HIZ HEM DE YÜKSEK VERİM

ABD'nin prestijli araştırma kurumu Oak Ridge National Laboratory (ORNL), elektrikli araçların kablosuz şarj teknolojisinde devrim yaratacak bir yenilik geliştirdi. Cep telefonlarından bildiğimiz bu yeni teknoloji, hem yüksek hızda hem de yüksek verimlilikle şarj imkanı sunuyor.

oak-ridge-national-laboratory.jpg

Araştırma ekibi, Hyundai Kona Elektrik modelini kullanarak yaptıkları testlerde, 100 kW gibi dikkat çekici bir hızla şarj etmeyi başardıklarını duyurdu. Bu başarıya, ORNL tarafından patentlenmiş 'polifaze elektromanyetik bobin' teknolojisi ve silikon karbür çipli güç modülleri sayesinde ulaşıldı. Sadece 35 cm çapındaki bir bobin kullanılarak elde edilen bu şarj hızı, teknolojinin ne kadar ileri düzeyde olduğunun kanıtı.

%96 VERİMLİLİK SAĞLIYOR

En çarpıcı nokta ise, bu yüksek hızın yanı sıra %96 gibi olağanüstü bir verimlilikle şarj imkanı sunulması. Kablosuz şarj teknolojisindeki bu ilerleme, ev tipi AC cihazlardaki kayıplara kıyasla çok daha düşük bir kayıpla enerji transferi yapılabilmesini sağlıyor.

hyundai-kona-electric.jpg

Elektrikli araç dünyasında kablosuz şarjın yaygınlaşmasına engel teşkil eden şarj hızı ve düşük verimlilik gibi iki temel soruna çözüm getiren ORNL, bu teknolojinin ticarileşmesi için Volkswagen başta olmak üzere dünya çapında birçok elektrikli araç üreticisiyle işbirliği içinde çalışmalarını sürdürüyor. Araştırma ve geliştirme ekibinin hedefi, önümüzdeki yıllarda 200 kW ve üzeri kablosuz şarj hızlarına aynı verimlilikle ulaşabilmek.

Bu yenilik, elektrikli araç kullanıcıları için şarj sürecini çok daha pratik ve hızlı hale getirecek, aynı zamanda elektrikli araçların daha geniş kitleler tarafından benimsenmesini sağlayacak önemli bir adım olarak görülüyor. Kablosuz şarj teknolojisinin bu devrimi, elektrikli araç sektörünün geleceğini şekillendirecek gibi duruyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN