EYT'de 5 bin 500 lira şoku! Bunu kimse beklemiyordu... Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun: Dağ fare doğurdu

EYT'de 5 bin 500 lira şoku! Bunu kimse beklemiyordu... Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun: Dağ fare doğurdu

Son dakika EYT haberleri... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde beklenen müjdeli haber geldi. EYT düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. 7 Şubat Salı günü Genel Kurul'da görüşülecek olan EYT düzenlemesi vatandaşların gündemindeyken gelen son dakika haberi milyonlarca kişiyi hüsrana uğrattı. EYT'de 5 bin 500 lira şoku. Kimse bunu beklemiyordu. Peki EYT yasası ne zaman çıkacak? EYT'lilerin maaşları ne kadar olacak? İşte detaylar...

EYT düzenlemesinde kritik viraja girildi. Milyonlarca kişinin beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin yasa teklifinde beklenen adım atıldı. Düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi. Düzenlemenin Meclis'e gelmesiyle birlikte vatandaşlar EYT ile ilgili yaşanan son dakika gelişmeleri sorgulamaya başladı. Gelen son dakika haberi ise milyonlarca kişiyi hüsrana uğrattı. Kimse bunu beklemiyordu. EYT'de 5 bin 500 lira şoku. Emeklilere verilecek olan maaşlarda gizli oyun su üstüne çıktı. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

KİMSE BUNU BEKLEMİYORDU! EYT'DE 5 BİN 500 LİRA ŞOKU

EYT düzenlemesinde yaş sınırın ortadan kalkması ile birlikte milyonlarca kişiye emeklilik kapısı açılmış oldu. Bu süreçte gelen düzenlemeyle ilgili araştırmalarına devam eden vatandaşlara kötü haber geldi. EYT düzenlemesine ilişkin KARAR TV'ye konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, çok kritik açıklamalarda bulundu. Bu sitemi 'Ucube' olarak tanımlayan Erdursun, "Hangi yılda emekli olduysanız o yılın gösterge ve katsayı rakamlarına göre size bir emekli aylığı bağlanır. Ben bu emekli aylığı hesaplama sistemine ucube bir sistem diyorum. Çünkü belirsiz. İşiniz şansa kalmış" diyerek vatandaşları uyardı. Erdursun, EYT'lilerin büyük çoğunluğunun 5 bin 500 lira maaş almak zorunda kalmasının üzücü olduğunu söyledi.

dsdsdsds-10.jpg

"DÜZENLEMEDE HER ŞEY ŞANSA KADER İLERLİYOR"

EYT'nin şartlarını değerlendiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu sistemde bir düzenin olmadığını ve her şeyin şansa bağlı ilerlediğini belirterek, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yaş şartı kaldırıldı. Kimler için? 8 Eylül 1999 tarihinde ve bu tarih dahil olmak üzere bu tarihe kadar ilk defa sigortalı olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK), Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (BAĞ-KUR) emekli sandığında yaş şartı kaldırıldı. Sadece prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduranlar emekli olacak. Zaten kadınlar sigortalılık süresini tamamladı. Erkeklerde en son 8 Eylül 1999 tarihinde tamamlamış olacaklar sigortalılık sürelerini. Bundan sonra en önemlisi prim gün sayısı. Bu yasal düzenlemelerde eksiklikler var. EYT'liler çok mücadele etti. Kendi haklarına sahip çıkan herkese teşekkür etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"MAKSİMUM 1 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLABİLECEK"

EYT mağdurlarına değinen Özgür Erdursun, yeni düzenleme ile 1 milyon kişinin emekli olabileceğini söyleyerek, "Bu sayıyı benden başka açıklayan Türkiye'de yok. Maksimum 1 milyon kişi şu anki haliyle emekli olabilecek. İnsanların kafasında emeklilik hayali oluşmuştu. Bunun için borçlanmalar yapıldı" açıklamasını yaptı. Sözlerine devam eden Özgür Erdursun şu ifadeleri kullandı:

"8 Eylül 1999 tarihi öncesi yasal haklarının aynısını alacak EYT'liler. Bu durumda da 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde 5 bin günü artık ekonomi deyimiyle piyasalar satın almıştı ya da insanların kafasında emeklilik hayali oluşmuştu. Bunun için borçlanmalar yapıldı. Hazırlıklar yapıldı ve prim ödemeleri oldu. Ama gelinen noktada 5 bin prim günü, 5 bin 975 olarak 8 Eylül 1999 sonrası olarak değiştirildiği gibi aynen kabul edildi. Yani 8 Eylül 1999 öncesi 5 bin gün hakkı verilmedi. Pastanın büyük parçasına baktığımızda yaş şartı kaldırıldı. Ancak tüm EYT'lilerde değil. Kısmi emeklileri ayırdım. 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı söylenildi ancak bu haliyle maksimum 1 milyon kişi emekli olur!"

fdfdfd-74.jpg

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN LİNKE TIKLAYINIZ

EYT STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASINDA SON DURUM NE?

Eksik prim konusuna da değinen Erdursun, özellikle stajyer ve çırakların işe başlama tarihlerine atıfta bulunarak şu açıklamayı yaptı:

"EYT'liler emekli olacak ve yarısından fazlası 5 bin 500 lira emekli aylığı almak zorunda kalacak. Stajyerlerin ve çırakların fiili çalışmaları söz konusu. Bu kişilerinde ilk işe başlama tarihleri esas alınmalı. Emeklilikte işe başlama tarihi olarak kabul edilmeliydi. Sayın Bakan'ın bir açıklaması olmuştu, 'BAĞKUR'da prim gün sayısı fazla eşitleme yapabiliriz' şeklindeydi. Ama böyle bir eşitlemede söz konusu olmadı. Beklenti çalışma hayatında fazlaydı. Beklentiler karşılanmadı. 1 milyon kişi en az sosyal güvenlik kurumlarına müracaat eder. 10 Şubat'a kadar yasa yürürlüğe girer, Sayın Cumhurbaşkanı imzalar, resmi gazetede yayınlanır ve 10 Şubat'tan sonra müracaatlar başlar. Sosyal güvenlik kurumları çok yoğun olacak. Bu işe tam olarak hakim değiller. Ön tarafta konuşanlar bu işi çok fazla bilmiyor. İşveren 'emekli olabilir' yazısı isteyecek. Bunu için SGK'ya gitmek lazım. Kilometrelerce kuyruk oluşturacağız. SGK'dan emeklilik sistemine erişim ilk günden kilitlenir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN