EYT'de 750 bin kişi hala başvuru yapmadı: Daha fazla maaş alabilmek için...

EYT'de 750 bin kişi hala başvuru yapmadı: Daha fazla maaş alabilmek için...

EYT ile ilgili olarak düzenlemenin yürürlüğe girmesi sonrasında emeklilik için başvuru yapanların sayısı 1,5 milyonu aştı. 750 bin kişi ise hala başvuru yapmadı. Ekonomist Muhammet Bayram, başvuru yapmayan 750 bin kişi ile ilgili olarak, "Onlar çalışmaya devam edecek ya da kişisel sebeplerden dolayı emekli olmak istemeyen kişilerdir. Çünkü emeklilik bir istifadır. Eğer işveren tekrar işe almazsa EYT’li kişi orada çalışmaya devam edemez" dedi.

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Uzun bir süredir beklenen düzenleme ile birlikte ilk etapta 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı doğdu. Başvuru yapanların sayısı 1,5 milyonu aştı. Geriye kalan 750 bin kişi henüz başvuru yapmadı. Peki bu süreç nasıl devam edecek?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

"23 yıllık hasret sona erdi ve EYT’liler ilk maaşlarını almayı bekliyor. Burada 2 milyon 250 bin vatandaşın ilk etapta emekli olacağı söylendi ama şu ana kadar 1.5 milyon vatandaşın emeklilik başvurusu yaptığını biliyoruz.

image-500x-629780e72dc73.jpgEkonomist Muhammet Bayram

'İŞVEREN TEKRAR ALMAZSA...'

Yaklaşık 750 bin kişinin emeklilik başvurusu yapmadığını biliyoruz. Onlar çalışmaya devam edecek ya da kişisel sebeplerden dolayı emekli olmak istemeyen kişilerdir. Çünkü emeklilik bir istifadır. Eğer işveren tekrar işe almazsa EYT’li kişi orada çalışmaya devam edemez.

'DAHA FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALMAK İÇİN BEKLEYEBİLİR'

2-EYT'lilere kıdem tazminatı ödemeleri başladı mı, ne kadar kişiye kıdem tazminatı ödendi, size ulaşan bir rakam var mı? Kıdem tazminatında süreci anlatır mısınız?

Kıdem tazminatına ilişkin bankalar KGF destekli krediyi çıkarmaya başladı. İşverenler bu krediyi çekecekler, 12 ay ödemesiz, 60 ay vadeli düşük faizli bir şekilde bankaya geri ödemiş olacaklar. Böylelikle işverenler çalışanına bu tazminatı ödemiş olacak. Çalışanın burada hakkı korunmuş oluyor.

‘FAİZ İŞLETİLEBİLİR’

Kıdem tazminatına ilişkin eğer işyerinden ayrıldıysa ve işveren bunu vermezse bir icra takibi başlatılarak faiz işletilmesine karar verilebilir. Bu şekilde kıdem tazminatının enflasyonist ortamda erimemesi için bir önlem de alınabilir.

Kıdem tazminatı ödemeleri kişinin emekli olmasıyla verilir, şu en henüz emeklilik gerçekleşmediği için kıdem tazminatı ödemeleri yapılmadı.

3-Emekli promosyonlarında bir güncelleme var mı? Bankalar promosyon ödemelerine başladı mı?

En düşük emekli maaşının 5500 liradan 7500 liraya çıkarılmasıyla birlikte bankalar adeta yarışa girdi. Vatandaşlarımız bununla alakalı banaklardan güncelleme isterse ek ücret alabilirler.

Bazı bankaların ek bonus ve kampanyaları olabiliyor. Kişiler ya da daha önceki promosyon ödemelerini iptal ettirip yeni baştan bir anlaşma yapabilirler.

Bankaların promosyon ödemeleri kişilerin emekli olmasıyla başar, şu anda promosyon ödemeleri henüz başlamadı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN