EYT'liler sonunda muradına erecek! 2 madde devreye girdi: Tarih belli oldu!

EYT'liler sonunda muradına erecek! 2 madde devreye girdi: Tarih belli oldu!

Son dakika EYT haberleri... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde yaşanan son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip edilmekte. Deprem felaketi ile birlikte ertelenen EYT düzenlemesinde flaş gelişmeler peş peşe gelmekte. Milyonlarca EYT'li sonunda muradına eriyor. 2 madde daha devreye giriyor. SGK ve Bağ-Kur prim borcu olanlarda emekli olabilecek! Tarih belli oldu. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT'de ilk maaş günü ne zaman? İşte detaylar...

Son dakika haberleri... EYT düzenlemesi milyonlarca vatandaşın gündeminde. Kahramanmaraş depremi sonrası düzenleme ertelenmişti. Vatandaşlar 'EYT ne zaman çıkacak? EYT ertelendi mi?' sorularını araştırırken müjdeli haber geldi. EYT'liler bu haberle bayram edecek. 2 madde daha devreye girdi. O kişilere de emeklilik yolu açıldı. Yapılandırma süreci başlıyor, tarih belli oldu. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

MİLYONLARIN BEKLEDİĞİ 2 MADDE DEVREYE GİRDİ

Depremden dolayı çalışmalara ara veren TBMM, 28 Şubat’ta çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. Meclis'in ilk ana konusu ise Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi olacak. Emeklilik hayali kuran milyonlarca kişinin beklediği 4 maddelik teklif 2 Şubat’ta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmişti. Bu kapsamda EYT teklifinin de Genel Kurul’da ele alınması planlanıyor. Yasa eğer Meclis'te kabul edilirse Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

hgghhghgh.jpg

Daha öncesinde yürürlülük maddeleriyle 4 maddeden oluşan EYT yasası komisyonda değiştirilmeden kabul edilmişti. Beklentiler ise yasada bazı değişikliklerin yapılacağı öngörülüyor. Bu değişikliklerin ilki ise SSK'lılar için kademeli prim şartının 5 bin güne indirilmesi. Aynı zamanda yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması isteniyor. Peki bu değişiklikler olacak mı? Şuan için AK Partili kaynakları bu değişikliklerin olmayacağını belirtiyor.

YAŞI BEKLEMDEN EMEKLİ OLABİLECEKLER

Öte yandan EYT'li olupta çalışmak isteyenlerin işe başlaması için tanınan 10 günlük sürenin uzatılması da gündemde. İşverenler bu sürenin 3 aya kadar çıkarılmasını istiyor. Deprem için de önlemler alınırken AK Parti kurmayları, EYT'liyken depremde hayatını kaybedenlerin aileleri de bu düzenlemeden yararlanabileceğini ifade etti. EYT'liler gerekli prim gün sayısı ve yılı dolduran ancak yaşının dolmasını bekleyenlerden oluştuğu için herhangi bir yasal düzenlemeye gerek kalmaksızın vefatın kesinleştirilmesinin ardından SGK'da yapılacak işlemler sonucunda yasal hak sahiplerine emekli maaşı bağlanabilecek.

TARİH BELLİ OLDU!

Geçen düzenleme ile birlikte 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış vatandaşlar primlerini tamamladığı gibi yaşı beklemeden emekli olabilecek. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı düzenlemeden 5 milyona yakın sigortalının yararlanması bekleniyor. Yasalar emeklilik işlemlerinin başlatıldığı aydan sonraki ay başından itibaren maaş hesabı yapılacağını söylüyor. Bu durumda Mart ayında yapılacak bir başvuru sonunda ilk maaşlar 1 Nisan'dan itibaren hesaplanacak.

hjhjjhhj-3.jpg

EYT ŞARTLARI NEDİR?

EYT için öncelikli olarak 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi şartı bulunuyor. EYT'de kadınlar için sigortalılık süresi 20 yıl, erkekler için ise 25 yıl olarak yer alıyor. EYT'de yaş şartı bulunmuyor.

EYT MAAŞI NE KADAR OLACAK?

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, EYT’de aylık bağlama oranlarıyla ilgili, “SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. Bağ-Kur’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” ifadesini kullandı.

ghghhghg.jpg

EYT MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?

EYT’de taslak hazırsa Genel Kurul’da görüşülebilir. Mart ayında yasalaşırsa eğer ve mart ayında dilekçe verilirse vatandaşlar nisan ayında emekli maaşlarını alabileceklerdir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN