EYT yasası için gözler Meclis'te: Düzenleme ne zaman yasalaşacak?

EYT yasası için gözler Meclis'te: Düzenleme ne zaman yasalaşacak?

6 Şubat deprem felaketi nedeniyle çalışmalarına 3 hafta ara veren Meclis'te mesai yarın başlarken görüşülmesi planlanan ilk düzenleme, EYT ilgili yasa teklifi olacak. EYT teklifinin yarın Genel Kurul'da kabul edilmesi bekleniyor.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle afet bölgelerinde olan milletvekilleri üç hafta aranın ardından çalışmalarına yarın başlayacak. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi planlanan ilk düzenleme, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yasa teklifi olacak.

Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri tamamlanan EYT düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda 7 Şubat'ta ele alınacaktı. Ancak Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Meclis çalışmalarına ara verilince EYT düzenlemesi de yasalaşamadı.

YARIN KABUL EDİLMESİ BEKLENİYOR

AK Parti Meclis grubundan yapılan açıklamalarda, EYT düzenlemesinin Meclis açılır açılmaz görüşülerek yasalaşacağı vurgulandı. Bu çerçevede, EYT teklifinin yarın Genel Kurul'da kabul edilmesi bekleniyor.

İLK ETAPTA 2,2 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek olan EYT düzenlemesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarını ilerleyen tarihlerde dolduracaklarla birlikte EYT düzenlemesiyle emekli olacakların sayısı, 4 milyon 800 bin kişiyi bulacak.

EYT ŞARTLARI NELER?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

EYT'DEN SONRA SIRA BORÇ YAPILANDIRMADA

Meclis Genel Kurulu'nda, EYT düzenlemesinden sonra vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifinin görüşülmesi bekleniyor.

DEPREM ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK

Meclis'te Deprem Araştırma Komisyonu da kurulacak. 5 siyasi partinin konuyla ilgili önergelerinin birleştirilerek Genel Kurul'da ele alınacak. Komisyon bölgede incelemelerde bulunacak ve uzmanlardan bilgi alacak. Depremlerin yol açtığı can ve mal kayıplarının önlenmesine yönelik kapsamlı rapor hazırlanacak.

Meclis Genel Kurulunda Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin genel görüşme yapılması da bekleniyor.

BAŞARIR VE TÜRKKAN'IN DOSYALARI KARMA KOMİSYON'DA

Meclis'te fezleke süreci de işleyecek. CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti'li Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin olarak Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu toplanacak. İki vekil komisyonda sözlü savunmada bulunabilecek.

SİYASİ PARTİLER GRUP TOPLANTILARI YAPACAK

Bu hafta siyasi partilerin grup toplantıları da yapılacak. Liderler kürsüden gündemi değerlendirecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN