EYT'lilere son dakika duyurusu! 30 gün detayını bilmeyen pişman olur: En az 3 bin TL...

EYT'lilere son dakika duyurusu! 30 gün detayını bilmeyen pişman olur: En az 3 bin TL...

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Milyonlarca emeklilik hayali kuran vatandaşlar ise soluğu SGK merkezlerinde aldı. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen vatandaşlar süreçleri yakından takip ederken gelen son dakika duyurusu herkese telaşa boğdu. Uzmanlar uyardı, 30 gün detayına dikkat! En az 3 bin 753 TL'lik kesinti oluyor. Geç kalmadan hemen kontrol edin!

EYT düzenlemesi Meclis'ten geçmesinin ardından 3 Mart 2023 tarihli Resmi gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen 2 milyon 250 bin kişi ise soluğu SGK merkezlerinde aldı. Başvuru süreciyle ilgili gelen son dakika bilgileri vatandaşlar tarafından yakından takip edilirken uzmanlar kritik uyarı geldi. 30 gün detayını bilmeyen pişman olur. 3 bin 753 TL’lik kayıp yaşamamak için buna dikkat! Yapmayan yandı, hemen kontrol edin. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

MİLYONLARCA EYT'LİYE SON DAKİKA OLARAK DUYURDULAR

Milyonlarca kişinin beklediği EYT düzenlemesi sonunda yürürlüğe girdi. Başvuralar SGK merkezleri ve e-Devlet üzerinden gerçekleşirken gelen son dakika duyurusu EYT'lileri telaşlandırdı. Bu süreçte birçok soru merak konusu olurken uzmanlardan tek tek açıklama yapıldı. Peki Emekli maaşı ne zaman bağlanacak? EYT'lilerin emekli olabilir yazısı alması zorunlu mu? Emeklilikten sonra çalışacak EYT'lilerin başvuruda ne yapması gerekiyor? 5 puanlık prim indirimi nedir?

hjjhj-1.jpg

30 GÜN DETAYINA DİKKAT!

EYT'lilerin merakla sorguladığı ' EYT'liler için emekli olabilir yazısı zorunlu mu?' sorusu sonunda yanıt buldu. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre, çalışır durumda olan EYT'liler bu Kıdem tazminatı alarak işlerinden istifa edebiliyor. Daha önceki sistemde işçilerin SGK'ya giderek emekli olabilir yazısı almaları gerekiyordu. EYT'liler de emekli olabilir yazısı zorunlu mu sorusuna yanıt aramaya başladı. SGK'dan yapılan açıklamaya göre yaşanan yoğunluk nedeniyle bu yazıya gerek olmadığı bildirildi.

EN AZ 3 BİN TL....

EYT'den yararlanmak isteyen çoğu kişi aynu iş yerinde çalışma hayatına devam etmek istiyor. Uzmanlar ise EYT'lilerin Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içinde çalışmaya başlaması durumunda sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim yapılacağı konusunda uyarıyor. 5 puanlık indirim işçinin brüt ücreti üzerinden uygulanacak yani asgari ücret üzerinden uygulanacak olan prim 500.40 TL olurken tavandan bildirim yapılan işçi için prim 3.753 TL'ye anlamına geliyor. O sebeple 30 gün içinde İşe başlama konusuna dikkat etmek gerekiyor.

sdsdsd-3.jpg

EYT MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

EYT'de ilk maaşlar başvuru sürecinin tamamlanmasıyla ödenmeye başlanacak. Başvuru sürecinde incelemeler zaman alması sebebiyle ilk ödeme tarihi değişebilir. Ancak ilk aylık ödemesi hangi tarihte yapılırsa yapılsın 1 Nisan'dan geçerli olmak koşuluyla toplu ödemeler gerçekleştirilecek ve hak kaybı yaşanmayacak.

EYT için Mart ayında başvurulması halinde ilk maaşlar Nisan ayında ödenmeye başlayacak.

EYT'DE KİMLER NE KADAR MAAŞ ALACAK?

EYT'li maaşların neye göre zamlanacağına vurgu yapan Bülbül, "Bilindiği gibi tüm sigorta kollarına tabi bir işçi için brüt ücretinden yüzde 15 prim kesiliyor. Bu primin yüzde 1'i işsizlik sigortası primi olarak ödeniyor. Emekli işçiden ise yüzde 7.5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. İşsizlik sigortasına ise prim kesilmiyor. Dolayısıyla asgari ücretli bir işçinin brüt ücretinden 1.501,2 TL prim kesilerek brüt 10.008 TL olan ücreti net 8.506,8 TL'ye iniyor. Emekli olup asgari ücret üzerinden çalışmaya devam edecek işçinin brüt ücretinden 750,6 TL prim kesilecek ve net ücreti ise 9.144,81 TL olacak. Dolayısıyla asgari ücretle çalışıp emekli olacak ve çalışmaya devam edecek işçinin eline geçen net ücret 638 TL artacak.

hjjhjhj-1.jpg

Bu artışın işveren tarafından işçiye yansıtılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Asgari ücretten düşük ücretli işçi çalıştırmak mümkün olmadığı ve işçinin brüt maaşı 10.008 TL'nin altına olamayacağı için işverenler SGK'ya işçi adına daha düşük prim aktarıp işçiye daha yüksek ücret ödeyecekler. Ücret düzeyi yüksek işçiler için bu farklılık daha yüksek tutarlarda olacak." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN