Gıda fiyatları durdurulamıyor: Yıllık artış dudak uçuklattı!

Gıda fiyatları durdurulamıyor: Yıllık artış dudak uçuklattı!

Birleşik Kamu-İş’in Ağustos 2025 raporu, Türkiye’de gıda fiyatlarının durdurulamaz şekilde yükseldiğini ortaya koydu. Son bir yılda fiyatlar yüzde 54.5 arttı, et ve balık ile yağ fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Dar gelirli vatandaşlar en büyük yükü taşıyor.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş), Türkiye'de gıda fiyatlarının hız kesmeden yükseldiğini ortaya koyan Ağustos 2025 raporunu yayımladı. Rapora göre, gıda fiyatları son bir yılda yüzde 54.5 oranında artarken, bu yükselişin en büyük faturasını dar gelirli vatandaşlar ödüyor.

gida-fiyatlari-durdurulamiyor-yillik-artis-dudak-ucuklatti-1

AYLIK VE SEKİZ AYLIK DURUM

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR'ın hazırladığı rapora göre, gıda fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3.2 oranında arttı. Yılın ilk sekiz aylık dönemindeki toplam artış ise yüzde 27'ye ulaştı.

Aylık Artışlar: Ağustos ayında en dikkat çeken artışlar et ve balık grubunda yüzde 7.2, yağlarda yüzde 10.7, süt ve süt ürünlerinde ise yüzde 3.9 olarak kaydedildi. Sadece meyve ve bakliyat fiyatları hafif bir düşüş gösterdi.

Sekiz Aylık Artışlar: Yılın başından bu yana en çok fiyatı yükselen ürünler arasında et fiyatları yüzde 43.9 ile başı çekerken, onu meyve fiyatları yüzde 52.6 ile takip etti.

gida-fiyatlari-durdurulamiyor-yillik-artis-dudak-ucuklatti-2

SON 63 AYIN EN YÜKSEK FİYATLARI

Rapora göre, gıda fiyatları Haziran 2020'den bu yana tam 63 aydır aralıksız olarak artışını sürdürüyor. Eylül 2021'den itibaren başlayan yüksek enflasyon süreci, 100 TL'ye alınan gıda sepetinin bugün 1.413 TL'ye mal olmasına neden oldu.

TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) gıda fiyatlarındaki yıllık artışı yüzde 27.95 olarak hesaplamasına karşın, Birleşik Kamu-İş'in araştırması bu oranın çok daha yüksek, yüzde 54.5 olduğunu gösteriyor.

Rapor, yüksek enflasyon sarmalının en çok ücretlileri, dar gelirlileri ve yoksulları vurduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN