Halkbank'tan 'faiz' açıklaması: Geçmişe yönelik faiz uygulandı mı?

Halkbank'tan 'faiz' açıklaması: Geçmişe yönelik faiz uygulandı mı?

Halkbank, esnaf kredileri faiz oranlarının 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak şekilde güncellendiğini ve bu değişikliğin geçmişe yönelik uygulanmadığını duyurdu.

Halkbank, esnaf kredileri faiz oranları güncellemesi konusunda bazı basın yayın kuruluşları ve sosyal medya hesaplarında yer alan gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı haber ve yorumlara karşı bir açıklama yapma gereği duydu. Banka, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla detaylı bir bilgilendirme metni yayınladı.

FAİZ ORANLARI 1 MAYIS'TAN İTİBAREN GÜNCELLENDİ

Halkbank tarafından yapılan açıklamada, esnaf kredileri faiz oranlarının 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere güncellendiği belirtildi. Bu güncellemenin geçmişe yönelik olarak uygulanmadığı, sadece ileriye dönük bir değişiklik olduğu vurgulandı.

DEĞİŞKEN FAİZ YAPISI VE KAYNAK MALİYETİ

Açıklamada, esnaf kredilerine uygulanacak faiz oranlarının yasal olarak banka kaynak maliyetinin altında olmayacak şekilde belirlendiği ifade edildi. Esnaf kredilerinin vadeleri boyunca sabit faizli krediler olmadığı, bu kredilerin bankanın kaynak maliyetine bağlı olarak özü itibarıyla değişken faizli olduğu açıklandı. Güncel durumda bankaların kaynak maliyetlerinin yüzde 50 seviyesine ulaştığı ve kredi faiz oranlarının da buna paralel olarak arttığı belirtildi. Bu nedenle, esnaf kredileri faiz oranlarında piyasa güncel kredi faiz oranlarının oldukça altında kalacak şekilde bir güncelleme yapılmak zorunda kalındığı kaydedildi.

ESNAFA SAĞLANAN DESTEK VE YENİ FAİZ ORANLARI

Halkbank, esnaf kredileri faiz oranının yüzde 50'sinin, gelir kaybı uygulaması kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanarak esnafa önemli bir destek sağlandığını belirtti. Açıklamada, "Esnafa yansıtılan yeni faiz oranları yüzde 17-29 bandında değişmekle birlikte artışın önemli bölümü, yüzde 17'lik en düşük yeni faiz oranı bandında devam etmektedir." denildi. Ayrıca, deprem bölgesinde bulunan 5 il ve 2 ilçede kullandırımı yapılan esnaf kredilerinin bu faiz oranı düzenlemesinden kapsam dışı bırakıldığı belirtildi.

Halkbank, kuruluşundan itibaren her zaman esnafın yanında olduğunu vurguladı. 2002 yılından bu yana 4,2 milyon esnafa 498 milyar lira esnaf kredisi verildiği, Ocak 2023-Mayıs 2024 döneminde ise 545 bin esnafa 213 milyar lira esnaf kredisi kullandırıldığı açıklandı. Halkbank, ilerleyen dönemlerde kaynak maliyetlerinin azalmasına bağlı olarak esnaf kredileri faiz oranlarında iyileştirmeler yapılacağını belirtti. Banka, her zaman olduğu gibi esnafa kesintisiz şekilde desteklerini sürdüreceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN