İnsanların ümitleriyle oynamayın

İnsanların ümitleriyle oynamayın

İki milyona yakın insan bekliyor, EYT dosyası bir türlü rayına oturmuyor. Hükümetin ‘Bu işi çözeceğiz’ vaatlerine rağmen sürekli farklı tarihler ortaya atıldı. ‘Evraklar kayıp, teknik sorun var, Hazine’yi zorluyor’ söylemleri dile getirildi. Yaş şartı iddialarının da eklenmesiyle belirsizlik artınca ‘Madem durum buydu, neden seçim öncesi umut dağıtılıp insanlar beklentiye sokuldu’ tepkileri yükseldi.

ERDOĞAN: AY SONUNA NETİCELENECEK 2023’E MASADAN KALDIRIP GİRECEĞİZ

Hükümetin ‘müjde’ vurgusuyla duyurduğu EYT’de farklı tarihler ortaya atıldı. Çalışma Bakanı Bilgin “EYT’yi aralık başında çözeceğiz” dedi. Ancak AK Parti’den takvimin ocak ayına kalacağına ilişkin iddia yansıdı. 24 saat geçmeden Bilgin bu kez “Aralık sonuna kadar Meclis’e götürürüz” açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. 2023’e masamızdan kaldırarak gireceğiz” ifadesini kullandı

‘ARTIK NE YAPACAKSANIZ YAPIN İNSANLARI DAHA FAZLA PERİŞAN ETMEYİN’

Bakan Bilgin’in “Evraklar bulunamıyor, organize etmeye çalışıyoruz” sözleri sonrası AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş’un “Teknik sorunlar var, nihai noktaya geliyoruz” çıkışı da belirsizliği artırdı. Bu süreçte erkeklerde 50, kadınlarda 48 yaş şartı geleceği iddia edildi. Beklenti sürerken muhalefet “Artık ne yapacaksanız yapın. Milleti daha fazla perişan etmeyin. EYT’lilerin umutlarıyla oynamayın” çağrısında bulundu.

man.jpg

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, EYT yasasının Ocak ayında mecliste olacağını söylemesi tartışmaları da beraberinde getirdi. EYT ile ilgili tarihler bir türlü tutmazken, önce Aralık 2022’de çalışmaların bitmiş olacağı bildirildi. Sonrasında çalışmaların biraz zaman alacağı söylenirken, Aralık sonunda EYT sorunun bitmiş olacağı kaydedildi. Şimdi ise kaybolan evraklarla birlikte sürecin ocak ayına kaldığı iddia edildi.

Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca kişi için beklenen haber geldi. 8 Aralık tarihinde TBMM Genel Kurul Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının Ocak ayında mecliste olacağını söyledi. Uzun bir süredir masada olan EYT ile ilgili tarihler bir türlü tutmazken, önce Aralık 2022’de çalışmaların bitmiş olacağı bildirildi. Sonrasında çalışmaların biraz zaman alacağı dile getirilirken, Aralık sonunda EYT sorunun bitmiş olacağı kaydedildi. Şimdi ise bazı evrakların kaybolduğunu söyleyen Bilgin, çalışmaların biraz zaman alacağından bahsetti. Ancak AK Parti’ye yakın bazı kaynaklar önceki gün EYT’nin Ocak 2023’e sarkacağını belirtmişti. Bu tarih değişiklikleri ve farklı açıklamalar eleştirilere de neden oldu. EYT ile ilgili geri sayım devam ederken, Bilgin, düzenlemenin gecikmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Kabine Toplantısı sonrası sonrasında açıklama yapan Bilgin, gecikmenin teknik nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Bilgin “EYT çalışmamız tamamlanmadı. Çalışma bitince açıklayacağız. Gizli bir şey yok” dedi. Bakan Bilgin çalışmadaki son durum hakkında şunları söyledi: “EYT ile ilgili sayılar her ay değişiyor. Haziran rakamları 1.5 milyon demiştik. Şimdi 1.8 milyon civarı oldu. Bu rakamlar da dahil bilinen verileri değerlendirip hesabımızı ona göre yapmamız lazım. Farklı iş yerlerinde çalışmış hizmet birleştirilmesi yapılmış ya da yapılmamış olanlar var. EYT gündeme gelince bize müracaat edenler var. Daha önce kayıtlarımızda dijital ortamda yer almayanlar dosyalarıyla geliyor inceleyip hizmet birleştirilmesi yapılıyor.” Çalışmayı ay sonu itibariyle bitirip Meclis’e sunmayı hedeflediklerini belirten Bilgin, “Bu teknik bir çalışma. Bütün bu çalışmalar tamamlanacak, ay sonuna kadar bitecek diye düşünüyorum. Aralık ayının sonuna kadar çalışmayı bitirip Meclise götürürüz diye umuyorum. Çünkü çok hızlı çalışıyoruz. Yeni değil, uzun zamandır çalışıyoruz” dedi.

‘BAZI DOSYALAR KAYBOLMUŞ’

Bakan Bilgin geçtiğimiz günlerde de, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili şunları söyledi: “EYT konusu Türkiye’nin önündeki en önemli konulardan birisi. Beni arayan arkadaşlarım, beni arayan gazeteci tanıdıklarım, kendilerini EYT’li olarak tanımlayan yurttaşlarımız hep şu soruyu soruyorlar, ‘EYT meselesi ne olacak, niye uzuyor?’. Uzamasının nedeni herkesi dinlemek zorundayız. En son odaları dinlemeye başladık. Çünkü meselenin bir boyutu bildiğimiz gibi iş adamlarının kıdem tazminatı. Bu mesele hep devlet açısından ele alınan bir konuydu, fakat doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor. İşveren diyor ki ‘Benim çalışanlarımın, iş tecrübesi gelişmiş adamlar, yaklaşık işletmelerde yüzde 15, en düşük 10. Büyük işletmelerde daha fazla. Biz bunları kaybetmek istemeyiz. Bir de mali yükü var. Bunu nasıl yapacağız? Bir de diyor ki, kamuoyunda tartışılan şeyler bunlarla ilgili duyumlar. Başka teklifte bulunanlar, şunu öteleyin diyenler oluyor. Bir de bizim çalışmanın teknik yönüyle ilgili problemler var. Biliyorsunuz, 8 Eylül 1999 öncesi işe girenleri, onları kapsıyor. Fakat o zaman bizde dijital ortamda bu kayıt sistemleri yok. Bunların büyük bir çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları kaybolmuş, evrakları bulunamıyor. Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Kapsamını tam anlamıyla ulaştığımız zaman, ki ben bu ayın sonuna kadar Meclis’e getireceğimizi söylemiştim. İnşallah sözümü tutarım, ocak ayına sarkmaz.”

İKİ BAKANLIĞA CUMHURBAŞKANINDAN YETKİ: ÇÖZMEDEN GELMEYİN

Vedat Bilgin, “Bu ayın sonuna kadar (aralık) Meclis’e getireceğimi söylemiştim, inşallah sözümü tutarım ocak ayına sarkmaz” açıklamasında bulunmuştu. Ancak AKP kaynakları, EYT’ye yönelik düzenlemenin, aralık ayında görüşülmesi olanağının ‘olmayabileceğini’ açıkladı. Gerekçe olarak ise ‘bütçe takvimi’ gösterildi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre kulislerde, EYT ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında da ‘uzlaşmazlık’ yaşandığı bildirildi. EYT ile ilgili daha önce 1.5 milyon kişi için etki analiz çalışmalarının yapıldığına ancak EYT çevrelerinden gelen yoğun baskı ve itiraz nedeniyle EYT’li sayısının 4 milyona çıktığı ve kapsamının genişlediğine işaret edilirken, bu duruma Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “Hazine’ye yük getireceği” gerekçesiyle itiraz ettiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem Bakan Bilgin’e hem de Bakan Nebati’ye “Bu işi kimseyi mağdur etmeden çözün. Bana çözmeden gelmeyin” talimatı verdiği de öğrenildi.

ERDOĞAN: BU AY SONUNA KADAR NETİCEYE ULAŞACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili, “İnşallah ay sonuna kadar bunu karara bağlayacağız. 2023’e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız.” dedi.

1 OCAK’TAN İTİBAREN TAMAMLANACAK

EYT düzenlemesi ocak ayında ele alınsa bile kapsama giren EYT’liler 1 Ocak 2023 itibarıyla emekli olabilecek. Düzenlemenin ocakta ele alınması bu durumu etkilemeyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığın bütçe görüşmelerinde EYT düzenlemesine ilişkin açıklama yapmıştı.

NEBATİ: TİTİZLİKLE YÜRÜTÜYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Genel Kurul’a bakanlığının bütçesini sunarken şunları söyledi: “EYT ile ilgili çalışmayı da tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak titizlikle yürütüyoruz. Çalışmanın detayları, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından zamanı gelince kamuoyuna açıklanacaktır.” EYT düzenlemesine yönelik takvimin ocak ayına kalmasının ardından AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Teknik sorunlar var, nihai noktaya geliyoruz” açıklamasını yaptı.

SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ

Vedat Bilgin, iş yerlerinde sendikalaşmanın önünü açacak yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını da söyledi. Bilgin konuyla ilgili şöyle konuştu: “Biz iş kolu yönetmeliğinde bir değişiklik yapacağız. Mevcut kanunda işveren iş kolunu kendi oluşturuyor, bunu kaldırıyoruz. Yapılan işe göre bakarız, hangi iş koluna giriyorsa ona göre iş kolunu tayin ederiz. Kanun bize o yetkiyi veriyor. Sendikalaşmanın önündeki tüm engelleri kaldıracağız.”

‘ARALIK BAŞINDA BİTECEK’ DENİLMİŞTİ

Yaklaşık 1.5 milyon kişi Emeklilikte Yaşa Takılanlar’la ilgili düzenlemeyi eli kulağında beklerken Çalışma Bakanı Vedat Bilgin kasım ayında “EYT’yi aralık başında çözeceğiz” açıklamasını yaptı. Ancak yaş sınırıyla ilgili iddiaların kamuoyuna yansıması belirsizlikleri artırdı. AK Parti’den “Düzenlemeye ilişkin takvim Meclis’te ocak ayında başlayacak” açıklaması yapıldığı kamuoyuna yansıdı. İçeriğin nasıl olacağına dönük bir değerlendirme ise gelmedi.

‘SÖZÜNDEN DÖNMENİN YOLLARINI ARIYORLAR’

Önceki gün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Akşener, şu ifadeleri kullandı; “EYT’li kardeşlerimizin kazanılmış haklarını yıllardır gasp eden iktidar, yine sözünden dönmenin yollarını arıyor… Ya şimdiden sözünüzü tutun; Ya da İYİ Parti iktidarında EYT sorununun tarihin tozlu raflarına nasıl kaldırılacağını izleyin.”

‘İKTİDAR ÇÖZMEZSE BİZ ÇÖZERİZ’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, konuya ilişkin “EYT mücadelesi veren, arayan, mesaj atan tüm mağdurların yanındayız. Hiç merak etmeyin, EYT sorununu bu iktidar çözemezse biz çözeceğiz!” mesajını paylaştı. CHP Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu “AKP yine bildiğiniz gibi” diyen Bakırlıoğlu, “EYT’liler emeklilik yasasını bekliyor, sözleşmeliler, geçici işçiler kadro yasasını bekliyor, fakat AKP rant yasalarını Meclise getiriyor. Seçimi kaybedeceklerini anladıkları için, seçime kadar yandaşlara, beşli çetelere daha neler veririz, nereden rant sağlarız, nasıl para toplarız anlayışı içindeler. AKP milletvekillerinin imzaladığı ve gece yarısı Meclise sunduğu torba kanun teklifi zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılması ve özelleştirilen limanların sözleşme sürelerinin ihalesiz olarak 49 yıla uzatılması var” ifadelerini kullandı.

‘BİRİLERİ ÇIKIP EVRAK YOK DİYORSA DEVLET YOK DEMEKTİR’

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan “Bir gazeteci diyor ki ‘Sayın Bakan, EYT ile ilgili ne düşünüyorsunuz, ne olacak?’ Sayın Bakan, -espri kabiliyeti gerçekten meşhur biliyorsunuz, tek rakibinin Cem Yılmaz olduğunu düşünüyorum- bugün bir espri yaptı ama kimse gülmedi. ‘EYT mi, o ne’ deyip kıkırdadı” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Bu sıkıntılı dönemde devlet de taşın altına elini koymalıdır. Gereken fedakarlığı yapmalıdır. İşverenlere verilen yüzde 5’lik SGK prim desteği, yüzde 10’a yükseltilmelidir. Bu destek işçinin SGK primine de yansıtılmalıdır. Ayrıca asgari ücretin daha emekçinin cebine bile girmeden vergiye gitmesini önlemek üzere vergi dilimleri derhal yeniden enflasyonu dikkate alarak düzenlenmelidir.” EYT 1999 öncesi hizmet dökümlerinin tutulmamasının hayal kırıklığı yarattığını aktaran Öztrak, “Devlet kurumlarıyla var olur, hafızasıyla yaşar. Hafızasını da evrakında, arşivinde tutar. Birileri çıkıp ‘Evrak yok’ diyorsa bu, devlet yok demektir.” dedi. Hükümete seslenen Öztrak, “Artık EYT meselesinde ne yapacaksanız yapın. Milleti daha fazla perişan etmeyin.” ifadesini kullandı.

‘HALKIMIZ ADINA UTANÇ DUYUYORUZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: “EYT verdiğiniz sadaka değil, kazanılmış haktır. Vatandaşın sorunlarına gülüp alay eden bu zihniyetten halkımız adına utanç duyuyoruz.” CHP’li Veli Ağbaba “EYT düzenlemesi 15 Ocak’ta yürürlüğe girecek” dediler. “EYT en geç bu ayın sonunda Meclis’te” dediler. ‘İlk maaş Şubat’ta’ dediler. Şimdi takvimin Ocak’ta başlayacağı belirtiliyor. EYT’lilerin umutlarıyla oynuyorsunuz” dedi. Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise “EYT ne? Gözünün ışığı sönmüş, Milletin umutlarına çökmüş Nurettin Nebati: EYT Hazineye takılmış sorusuna EYT ne diye cevap veriyor. Nebati efendi! EYT liler ne oldukarını gösterecek size. EYT ne öyle mi? Senin gibi Bakana. Yazıklar olsun” değerlendirmesini yaptı.

‘MAÇ OYNANIRKEN KURALLAR DEĞİŞMEZ’

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin çalışma hayatında yaygın ücrete dönüştüğüne dikkati çekerek, “Belirlediğimiz sadece asgari ücret değil. Aslında emekçilerin yüzden 40’ının geçim ücretini belirliyoruz. Bu bir asgari ücret olmaktan çıkmış durumda” dedi. Arslan, EYT ile ilgili de, “8 Eylül 1999 öncesi işe girenler, emeklilik haklarını kazanmalı. O hak onlara verilmeli. Burada yeni bir yaş sınırının yeni sorunlar doğuracağını düşünüyorum. Bence bütünüyle 8 Eylül 1999’dan önceki haklara geri dönülmelidir” görüşünü dile getirdi. HAK-İŞ olarak geride kalan üç yılda TÜRK-İŞ’in daveti üzerine asgari ücret sürecine dahil olduklarını anımsatarak, TÜRK-İŞ’ten bu yıl böyle bir davet almadıklarını belirtti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısını, kapsayıcı ve katılımcı bulmadıklarını vurgulayan Arslan, komisyonun hem yapı hem de kriterleri bakımından değişmesi gerektiğini söyledi.

“Bu komisyonun yapısında, gerçekten sağlıklı bir asgari ücretin çıkmayacağı belli” diyen Arslan, şöyle konuştu: “Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasına baktığımız zaman toplam çalışanlar içerisinde asgari ücretlilerin oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 15 ile Slovenya. En düşük olduğu ülke ise yüzde 0,6 ile İspanya. Avrupa Birliği ülkelerinde tüm çalışanlar içerisinde asgari ücretlilerin ortalaması yüzde 5-6 düzeyinde. Sayın Çalışma Bakanı’nın açıklamalarını esas kabul edersek Türkiye’de bu yüzde 38. Belirlediğimiz sadece asgari ücret değil. Aslında emekçilerin yüzden 40’ının geçim ücretini belirliyoruz. Bu bir asgari ücret olmaktan çıkmış durumda. Bunun sebepleri tartışılabilir. Asgari ücreti belirledikçe, asgari ücretin üzerindeki ücretlerin de aynı oranda yükselmesi gerekiyor. Ancak bu da toplu sözleşme düzeninde mümkün. Toplu sözleşme düzeni yoksa ve işçilerin ücreti, asgari ücretin bir miktar üzerindeyse bunların ücretlerini kim belirleyecek? Bu işverenlerin inisiyatifine bırakılabilir mi? Onların insafına bırakıldığında keyfi bir uygulamayı beraberinde getirecek.”

EYT sorununun, uzun yıllardır gündeme getirdikleri ve çözümü için mücadele verdikleri konular arasında olduğunu vurgulayan Arslan, EYT sorununun ortaya çıkmasına neden olan düzenlemenin yasalaşması sürecinde mitinglerle tepkilerini ortaya koyduklarını anımsattı. O dönem, “Mezarda emekliğe hayır” sloganlarıyla yaptıkları mitinglerle düzenlemeye karşı çıktıklarını anlatan Arslan, “Bu düzenlemeyle emeklilik koşulları geriye doğru yürütüldü. Maç oynanırken kuralların değiştirmek gibi bir durumdu bu. O dönem IMF ile yapılan görüşmelerde kredi için ilk şart emeklilikte yaşın yükseltilmesiydi. Burada bu yapıldı” dedi. Arslan, EYT sorununun tamamen çözülmesi gerektiğine işaret ederek, “8 Eylül 1999 öncesi işe girenler, emeklilik haklarını kazanmalı. O hak onlara verilmeli. Burada yeni bir yaş sınırının yeni sorunlar doğuracağını düşünüyorum. Bence bütünüyle 8 Eylül 1999 önceki haklara geri dönülmelidir” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN