Japon otomobil devleri Çin pazarında geri adım atıyor: Üretimde büyük kesintiler ve elektrikli araç yarışında zorlanma

Japon otomobil devleri Çin pazarında geri adım atıyor: Üretimde büyük kesintiler ve elektrikli araç yarışında zorlanma

Çin’in otomotiv sektöründeki üstün başarıları ve her geçen gün değişen teknolojisi en büyük rakiplerini korkuttu. Çin’in öncülüğünde değişen teknolojiye ayak uyduramayan Japon otomobil devleri Çin pazarında geri adım atıyor. İşte, sektördeki rekabetin arka yüzü…

ESMAGÜL KOÇAK

Otomobil sektörünün en büyük pazarı olan Çin’in elektrikli araç üretimindeki başarısı rakiplerinin gözünü korkuttu. Çin’in gelişmelerine ayak uyduramayan Japon otomobil devleri, Çin pazarından geri adım atma kararı aldı.

Çin, otomobil sektöründe yaşanan dinamik değişimlerle dünyanın en büyük pazarı olma özelliğini korurken, Japon otomobil üreticileri bu değişime ayak uydurmakta zorlanıyor. Nissan, Honda ve Toyota gibi devler, elektrikli araç segmentindeki hızlı büyüme karşısında geri adım atıyor ve üretim kapasitelerinde önemli kesintilere gitme kararı alıyorlar.

NİSSAN'DA DÜŞÜŞ ALARMI: ÇİN'DE ÜRETİM %30 KISILIYOR

14 yıl sonra ilk defa 2023 yılında Çin'de satışları 1 milyonun altına düşen Nissan, bu düşüşe karşı çıkış yolları arıyor. Şirket, Çin'de bulunan 8 fabrikasında üretimi %30 oranında kısmaya karar verdi. Bu radikal karar, Nissan'ın elektrikli araç pazarındaki yavaş ilerleyişinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

nissan.jpg

HONDA HİBRİT MODELLERE YÖNELİYOR, ÜRETİMDE %20 KESİNTİ

Elektrikli araç segmentinin hızla büyümesi karşısında hibrit modellere odaklanan Honda ise, Çin'deki üretimini %20 düşürme kararı aldı. Geçen sene 1,5 milyonluk kapasiteye rağmen sadece 1,2 milyon araç satışı gerçekleştirebilen Honda, bu hamlesiyle pazardaki değişimlere adapte olmaya çalışıyor.

honda.jpg

TOYOTA ELEKTRİKLİ SEDAN SATIŞLARIYLA UMUTLANDIRSA DA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

BYD ile ortak geliştirdiği elektrikli sedan modeli sayesinde Çin pazarında hatırı sayılır bir satış başarısı elde eden Toyota'nın da düşüşü devam ediyor. Pandemi döneminin ardından sürekli gerileyen satışlar, 2023'te Çin'de %2'lik bir düşüşle 1,9 milyon otomobilde kaldı. 2024'te bu düşüşün daha da derinleşebileceği endişesi hakim.

toyota.jpg

ÇİN'İN YÜKSELİŞİ

2023 yılı satışları incelendiğinde, Çin'deki otomobil pazarının %56'sını yerli markaların oluşturduğu görülüyor. Bu durum, Japon otomobil üreticileri için ek bir baskı unsuru oluşturuyor. Yerli markaların elektrikli araç segmentindeki hızlı büyümesi ve rekabetçi fiyatlandırmaları, Japon devlerinin pazardaki paylarını korumalarını zorlaştırıyor.

Japon otomobil üreticileri, elektrikli araç teknolojisindeki gelişmeleri yakından takip ederek, stratejilerini yeniden şekillendirme ve Çin pazarındaki varlıklarını sürdürebilme adına önemli adımlar atmaları gerektiğinin farkında. Ancak bu süreç, kolay olmayacak gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN