Kerevitaş sürdürülebilir gıdanın geleceği için çalışmaya devam ediyor

Kerevitaş sürdürülebilir gıdanın geleceği için çalışmaya devam ediyor

Türkiye'nin önde gelen dondurulmuş gıda ve yağ üreticisi Kerevitaş, 7. sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Bağımsız güvence beyanı ile desteklenen raporda, Kerevitaş'ın 2023 yılındaki sürdürülebilirlik çabaları detaylı bir şekilde ele alındı. CEO Mert Altınkılınç, "Sorumlu üretim anlayışımızla gıdanın sürdürülebilirliğini sağlamayı en büyük önceliğimiz olarak görüyoruz" dedi.

Kerevitaş, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını Yıldız Holding’in “İsrafsız Şirket” iş modeli ve “Bu Dünya Bizim” yaklaşımıyla yürütmeye devam ediyor. 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımlayan şirket, "Doğanın Geleceği için Çalışıyoruz", "Paydaşlarımızla Güçleniyoruz" ve "Geleceğe İlham Veriyoruz" başlıkları altında gerçekleştirdiği projelerle sürdürülebilirlik vizyonunu ortaya koydu. 2022 yılında başlatılan bağımsız güvence süreçleri, 2023 yılında 32 çevresel ve 64 sosyal performans göstergesi için genişletildi.

TARLADAN SOFRAYA VERİMLİLİK

Kerevitaş, hasat aşamasından itibaren tüm süreçlerini gıda kaybını minimize etmek üzere tasarladı. "SuperFresh Topraktan Tabağa Sıfır Gıda Kaybı" projesiyle, ürünlerin yıkanması, dondurulması ve paketlenmesi sırasında israfı önlemeye odaklandı. Projenin sektörde bir ilk olan belgesel iletişimiyle tüketicilere de tanıtıldı. İyileştirme çalışmaları sonucunda, Türkiye’de meyve-sebze kategorisinde %53 olan gıda kaybı oranı tarımsal üretimde %3’e düşürüldü. Dağıtım sürecinde ve hane halkı seviyesinde ise kayıp oranı sıfırlandı. Ayrıca, çiftçilere sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda 420 saat eğitim verildi.

SU VE ENERJİ TASARRUFU

Kerevitaş, su kaynaklarının verimli kullanımını stratejik öncelikleri arasında tutarak, damla sulama yöntemini yaygınlaştırmak için sözleşmeli çiftçilere destek sağladı. 2023 yılında bu yöntemle 4,5 milyon ton su ve 3,4 milyon kWh elektrik tasarrufu elde edildi. Ayrıca, ambalaj azaltımı projeleri sayesinde 86 ton plastik tasarrufu gerçekleştirildi.

AR-GE VE İNOVASYON

Ar-Ge ve inovasyon stratejisi kapsamında, sağlıklı ve fonksiyonel yeni ürünler geliştirmeye, atık değerlendirmeye, plastik kullanımı, karbon ve su ayak izlerinin azaltılmasına yönelik projeler yürütüldü. SuperFresh, Türkiye’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tescilli "Dondurulmuş Gıdada Ar-Ge Merkezi"ne sahip ilk marka olarak, 2023 yılında 40’a yakın yeni ürün lansmanıyla liderliğini pekiştirdi.

TARIMIN KADIN YILDIZLARI PROJESİ

Kerevitaş, 2022 yılında başlattığı “Tarımın Kadın Yıldızları” projesiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle kadın çiftçilerle iş birliğini sürdürüyor. Üç yıl içinde desteklenen kadın çiftçi oranının yüzde 100 artırılması hedefi, bir yılda gerçekleştirildi. Proje kapsamında kadın üreticilerden gerçekleştirilen ürün alımlarıyla 35 milyon TL değer yaratıldı ve kadın çiftçi sayısı 2023 yılında 2,5 kat arttı. Projenin sosyal etkisini güçlendirmek amacıyla yeni dönemde onarıcı tarım uygulamaları ve verimlilik odaklı eğitimler başlatılacak.

KARBONSUZLAŞMA VE ENERJİ TASARRUFU

2050 “Net Sıfır” hedefi doğrultusunda karbon emisyonunu azaltma projeleriyle, kapsam 1 sera gazı emisyonlarında %10 azaltım sağlandı. Bu sayede yıllık 2.923 MWh enerji tasarrufu ve 3,4 milyon TL’nin üzerinde finansal tasarruf elde edildi.

CEO MERT ALTINKILINÇ’IN AÇIKLAMALARI

Kerevitaş CEO’su Mert Altınkılınç, şirketin sürdürülebilirlik çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüğünü belirterek, “Sorumlu üretim anlayışımızla gıdanın sürdürülebilirliğini sağlamayı en büyük önceliğimiz olarak görüyoruz. Gıda israfının önlenmesi, atık yönetimi, gıda güvenliği, kaynakların verimli kullanımı ve sürdürülebilir ham madde tedariği konularına odaklanıyoruz. Çiftçilerimizle birlikte onarıcı tarım uygulamaları konusunda çalışıyoruz. Yüzde 96’ya ulaşan yerel tedarikçi oranımızla yerel kalkınmayı destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde karbonsuzlaşma yolculuğumuza devam ederken, sosyal sürdürülebilirlik alanında da dönüştürücü etkimizi pekiştirecek projeler geliştirmeyi sürdüreceğiz. Her zaman olduğu gibi taahhütlerimizin ötesine geçen somut adımlar atmaya ve paydaşlarımızla birlikte sürdürülebilir gıdanın geleceğini şekillendirmeye kararlılıkla devam edeceğiz.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN