Kim ne bulursa sattı rekor şaşırtmadı

Kim ne bulursa sattı rekor şaşırtmadı

Ocak ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,5 artarak 50 bin 894 adete yükseldi. Tedarik sorunlarının devam ettiği dönemde talep arzı geçmeye devam ederken ocak rekoru şaşırtmadı.

ALİ YILDIRIM

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) açıkladığı verilere göre, 2023 yılı Ocak ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,5 artarak 50 bin 894 adete yükseldi. Tedarik sorunlarının devam ettiği dönemde talep arzı geçmeye devam ederken ocak rekoru şaşırtmadı.

Bu dönemde otomobil satışları, yüzde 28,5 artarak 37 bin 288 adet oldu. Hafif ticari satışları ise geçen ay yıllı bazda yüzde 49,3 artarak 13 bin 606 adete çıktı. Tüketici değer kaybeden TL karşısında ve artan enflasyondan etkilenmemek için ne bulursa alırken, ticarideki yükseliş de dikkatlerden kaçmadı. Böylece Ocak ayında da otomobil bulamayan hafif ticari aldı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık ocak ayı ortalama satışlara göre yüzde 54,5 arttı.

Otomobil pazarı, 10 yıllık ocak ayı ortalama satışlara göre yüzde 50,5 artış gösterirken, hafif ticaride bu oran yüzde 66,6 oldu. Otomobil pazarı motor tipine göre; benzinli otomobil satışları 25 bin 562 adetle yüzde 68,6 pay, dizel otomobil satışları 5 bin 17 adetle yüzde 13,5 pay, hibrit otomobil satışları 4 bin 335 adetle yüzde 11,6 pay, otogazlı otomobil satışları bin 303 adetle yüzde 3,5 pay aldı. Bin 71 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.

SUV’NİN YERDEN YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

Ocak ayında en çok tercih edilen araç segmenti yine C sınıfı oldu. Ocak ayında sedan ve hatchback araçların satışı daralırken SUV gaza bastı. SUV araçların satışı neredeyse yüzde 100 artarken, sedan düşerken hatchback otomobiller yerinde saydı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN