KKM'de 9 haftanın en yavaş çıkışı

KKM'de 9 haftanın en yavaş çıkışı

Bankacılık sektöründe geçen hafta kur korumalı mevduat hesaplarında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. BDDK'nın verilerine göre, KKM hesaplarında son 9 haftanın en düşük düşüşü kaydedildi. Geçen hafta, KKM hesaplarında 14 milyar 766 milyon lira ile son 9 haftanın en yavaş düşüşü gözlendi. Bu düşüşe rağmen, TL cinsi mevduatlar azalırken, yabancı para cinsi mevduatlar ise artış gösterdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'deki kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında son 9 haftanın en düşük düşüşü yaşandı. Geçen hafta, KKM hesaplarında 14 milyar 766 milyon lira ile son 9 haftanın en yavaş düşüşü kaydedilirken, toplam KKM hesaplarının tutarı 2 trilyon 367 milyar 722 milyon liraya ulaştı.

KKM hesaplarında yaşanan bu düşüşe rağmen, geçen ağustos ayından bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından KKM hesaplarından çıkışı teşvik edici adımlar atıldı. Bu adımlar arasında, bankalara 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü KKM'de yeni hesap açmama talimatı verilmesi ve mevcut TL dönüşümlü KKM hesaplarının yenilenmesine son verilmesi bulunuyor.

ekran-goruntusu-2024-02-15-172518.png

Öte yandan, bankacılık sektöründe toplam mevduat da 9 Şubat haftasında önceki haftaya göre 2 milyar 73 milyon 144 bin lira azalarak 15 trilyon 277 milyar 796 milyon 991 bin liraya geriledi. Bu düşüşe paralel olarak, TL cinsinden mevduatlar yüzde 0.32 azalırken, yabancı para cinsinden mevduatlar yüzde 0.36 arttı.

YURT İÇİ YERLEŞİKLERDE 31 MİLYON DOLARLIK ARTIŞ

Yurt içi yerleşiklerin toplam yabancı para mevduatında ise 9 Şubat itibarıyla parite etkisinden arındırılmış verilere göre 31 milyon dolarlık bir artış yaşandı. Böylece toplam yabancı para mevduatının yurt içi yerleşiklerin hesaplarında toplanan kısmı, 175 milyar 747 milyon dolar olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN