Koç ailesinin bilinmeyen yüzü! Her şeyin arkasından o isim varmış: O sır yıllar sonra yeni ortaya çıktı

Koç ailesinin bilinmeyen yüzü! Her şeyin arkasından o isim varmış: O sır yıllar sonra yeni ortaya çıktı

Koç ailesinin bilinmeyen yüzü duyanları şaşırtıyor! Her şeyin arkasındaki isim meğer oymuş! O sır yıllar sonra tekrardan gün yüzüne çıktı...

1929 yılında Lütfü Doruk ve Vehbi Koç'un yolları kesişti. O dönemlerde çelik üretimi yapan Erel firmasının ortağı olan Doruk, ortaklarıyla yaşadığı anlaşmazlıklar sonucunda Muğla'da balıkçılık yapmayı denedi. Ancak, çelikten kopamayan Doruk, 1953 yılında Koç'a beyaz eşya sektörüne girmeleri yönünde öneride bulundu.

LÜTFÜ DORUK VE BİLİNMEYENLERİ

lutfu-doruk.jpeg

Doruk'un vizyonerliği, Türkiye'nin üretim anlamında henüz gelişmediği bir dönemde çelik eşya üretimindeki potansiyeli fark etmesini sağladı. Bu fikrini Koç'a kabul ettiren Doruk, 1955 yılında Erel ismiyle şirketin kuruluşuna öncülük etti.

Doruk, sadece fikir babası olmakla kalmayıp fabrikanın kurulması ve üretim süreçlerinin işlemesinde de önemli bir rol oynadı. 30 bin metrekarelik dev bir fabrikanın kurulmasını öneren Doruk'a, Koç'un "İçinde futbol mu oynayacaksınız?" dediği rivayet edilir.

BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜNDE ÖNCÜ OLDU

arcelik.jpg

1959 yılında ilk çamaşır makinesini, 1960'ta ilk buzdolabını ve 1990'da ilk bulaşık makinesini üreten Arçelik'in başarısında Doruk'un katkısı büyüktü. Bu başarılar, Arçelik'in Türkiye'de beyaz eşya sektöründe öncü olmasını sağladı.

1970 yılında Doruk, yorgunluk gerekçesiyle şirketten ayrılmaya karar verdi. Koç'un yönetim kurulunda kalması yönündeki teklifine rağmen, Doruk hisselerini satarak Arçelik'ten tamamen ayrıldı. Arçelik markasının temellerinin ise Doruk Koç tarafından azimli bir şekilde atıldığı belirtilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN