Maliye politikasında yeterli sıkılaşma yok

Maliye politikasında yeterli sıkılaşma yok

Yüksek enflasyon ve faiz ortamı sanayicinin sorunlarını katlıyor. Türkiye’de iç tüketimin hâlen mevcut faiz seviyesine göre yüksek seyrettiğini vurgulayan Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, “Sıkı para politikasıyla enflasyonun talep tarafıyla mücadele edilmeye çalışılırken, sıkı maliye politikasının da bu sürece eşlik etmesi gerekmektedir. Fakat maliye politikasında yeterince sıkılaştırma yapılamadığını görüyoruz” dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) şubat ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, gündemlerinde başkan değişikliği sonrası Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikalarının devam edip etmeyeceğinin olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki gelişimin yakından takip edilerek uygun politikanın kararlılıkla uygulanmasını isteyen Ardıç, aksi takdirde bu zamana kadar katlanılan maliyetlerin boşa gitme ihtimalinin ortaya çıkacağını söyledi.

Acı tecrübelerin, enflasyon kontrol altına alınmadan atılan adımların dengelemeyi sağlayamadığını gösterdiğini kaydeden Ardıç, “Mevcut durumda parasal aktarım mekanizması iç tüketimi kıramıyor. Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları faiz politikası ile bunu rahatça kırıp enflasyonu aşağıya çekebilirken biz çekemiyoruz. Fiyatlama davranışında ciddi irrasyonel bir durum söz konusu” diye konuştu.

Türkiye’de iç tüketimin hâlen mevcut faiz seviyesine göre yüksek seyrettiğini bildiren Ardıç, “Sıkı para politikasıyla enflasyonun talep tarafıyla mücadele edilmeye çalışılırken, sıkı maliye politikasının da bu sürece eşlik etmesi gerekmektedir. Fakat maliye politikasında yeterince sıkılaştırma yapılamadığını görüyoruz. Diğer taraftan para politikasında ne kadar sıkılaştığımız da tartışmalı” ifadelerini kullandı. Para arzı kontrol edilmeden sadece faiz aracıyla enflasyonla mücadelenin çok başarılı olacağını düşünmediğini dile getiren Ardıç, enflasyonla mücadelede refah artışı ve sürdürülebilir büyüme için tek başına para politikasının yeterli olmadığını vurguladı.

‘ÇALIŞMA SAATİNİN AZALMASI EK İŞGÜCÜ İHTİYACI DEMEK’

Çalışma saatlerinin azaltılacağına yönelik haberlerden bahseden Ardıç, EYT düzenlemesiyle zaten işgücünde azalma yaşandığını, mesai saatlerinin azalması halinde şu an yaşanan eleman sorunundan öte ilave işgücü ihtiyacının ortaya çıkacağını aktardı. Diğer yandan, Türkiye’nin yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerde son 5 yılda 204 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini vurgulayan Ardıç, bu açık kapatılmadığı sürece daha çok satıp daha az kazanmaya devam edileceğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN