Merkez Bankası için flaş iddia! Dev bankadan şaşırtan analiz: Politika faizi o seviyeye yükselecek

Merkez Bankası için flaş iddia! Dev bankadan şaşırtan analiz: Politika faizi o seviyeye yükselecek

Son zamanlarda ortaya atılan iddialara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimi yerine faiz artırımı gerçekleştirilerek politika faizleri yüzde 36 seviyesine çıkarılacak. İşte detaylar...

Morgan Stanley analistleri tarafından yapılan bir değerlendirme, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetme riskine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz politikasına bağlı kalması durumunda, Türk lirasının yüzde 29 oranında değer kaybedebileceği belirtildi. Analistler, dolar/TL kurunun beklenenden daha kısa sürede 26 seviyesine ulaşabileceğini ve eğer politika yönünde bir değişiklik olmazsa, yıl sonuna kadar 28 seviyesine yaklaşabileceğini ifade etti.

Yatırımcı notunda, Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyaçları ve devam eden makro risklerin Türk lirasının değerini etkileyebileceği vurgulandı. Ayrıca, mevcut makro politika çerçevesinin değişmemesi durumunda, küresel şoklara (emtia fiyatları, Fed) ve bölgesel ortaklardan gelen döviz girişlerine karşı artan bir hassasiyetle karşılaşılabileceği belirtildi.

3

Yatırımcılar, seçim sonrası Türkiye'de izlenecek ekonomi politikalarını yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşan yerel seçimler öncesinde ortodoks ekonomi politikasına dönüp dönmeyeceği, döviz kurları ve piyasalar üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olacak.

Londra merkezli danışmanlık firması Teneo Intelligence'ın eş başkanı Wolfango Piccoli ise seçim sonucunun ardından Erdoğan'ın tam anlamıyla ortodoks bir yaklaşım benimsemesinin pek olası olmadığını, ancak Mart 2024'teki yerel seçimler öncesinde bazı ayarlamaların yapılabileceğini ifade etti.

İngiltere'nin önde gelen bankalarından Barclays analisti Ercan Ergüzel ise faizlerin artması gerektiğini belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın mevcut politika faizinin yüzde 8,5 seviyesinden yıl sonuna kadar yüzde 36'ya yükseltilmesini beklediğini dile getirdi.

Bu gelişmeler, Türk lirasının dolar karşısındaki değerindeki dalgalanmaları ve faiz politikasındaki olası değişiklikleri yakından takip etmek gerektiğini gösteriyor. Ekonomi politikalarının şekillenmesi, piyasaların ve yatırımcıların gelecek dönemdeki beklentileri üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN