Mobilya sektörü krizde: 'Türkiye, Avrupa için artık pahalı bir ülke'

Mobilya sektörü krizde: 'Türkiye, Avrupa için artık pahalı bir ülke'

Mobilya sektörünün merkezi konumundaki İnegöl’de maliyet artışları, döviz kuru baskısı ve azalan talep nedeniyle firmalar küçülmeye, işçi çıkarmaya başladı. Mobilya fiyatlarının son iki yılda üç katına çıktığını belirten sektör temsilcileri, hem iç pazarda hem de ihracatta ciddi bir daralma yaşandığını vurguluyor. Avrupa pazarında rekabet gücünü kaybeden üreticiler, fiyat farkı nedeniyle alıcıların alternatif pazarlara yöneldiğini ifade ediyor.

CHP İnegöl İlçe Başkanı Zemci Şahin, mobilya sektöründeki sıkıntıları şöyle özetledi:
"2022’de 8 bin liraya satılan bir masa takımı bugün 25 bin liraya yükseldi. Hem maliyetler artıyor hem de fiyatlar yükseldiği için satışlar durdu. Küçülmeye gitmek zorunda kalan birçok firma, işçi çıkarmaya başladı. Satışlardaki düşüş ihracatta da kendini gösteriyor ve en büyük mağdur işçi kesimi oluyor. İlk yapılan tasarruf maalesef işçi çıkarmak oluyor."

Koltuk üreticisi Halil Ünlü de benzer bir tablo çizerek, 14 kişiyle başladıkları üretimde bugün 6 kişiyle devam ettiklerini söyledi. Ünlü, "Alım gücü düştü. Tüketiciler için 100 bin liraya kadar çıkan bir koltuk takımını almak artık çok zor. Döviz kurunun reel seviyede olmaması nedeniyle hem iç piyasa hem de ihracat zorlanıyor" dedi.

İHRACAT VE ÜRETİM DARALIYOR

Gazete Duvar'ın haberine göre, ihracata yönelik üretim yapan mobilyacı Tüfekçi ise Avrupa pazarında rekabet gücünün azaldığını belirtti. Avrupa ülkelerinin, Türk ürünlerinin pahalı hale gelmesi nedeniyle daha uygun fiyatlı üretim yapan ülkeleri tercih etmeye başladığını söyledi. "Geçen yıl Almanya ve Fransa’ya 1100 euroya sattığımız koltuk takımını şimdi 1500 euroya satıyoruz. Müşteriler bu fiyatları pahalı buluyor ve alımları azalıyor. İhracatta yüzde 50 düşüş yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

SUNTA FİYATLARINA PEŞ PEŞE ZAMLAR

Yemek masası üreticisi Fariz Baran ise ham madde fiyatlarının sürekli arttığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"İşler azaldı. Önceden her yıl yatırım yapardık, ancak şimdi büyük zorluklar içindeyiz. 2023 yılı biraz daha iyiydi ama 2024 sektör için daha kötü başladı. Sunta fiyatları son iki ayda üç kez zamlandı. Ocak ayında yüzde 10, Şubat’ta yüzde 7 ve son olarak yüzde 10 daha artış yaşandı. Ham maddeye gelen zamlar, ürün fiyatlarını artırıyor ve tüketiciye ulaşan fiyatları da yükseltiyor."

"DOLAR BASKILANIYOR, TÜRKİYE PAHALI BİR ÜLKE HALİNE GELDİ"

Mobilya ihracatçısı Özkan Şahin ise sektörün en büyük sorunlarından birinin döviz kuru baskısı olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Dolar kuru baskılandığı için fiyatlarımız yüksek kalıyor. Örneğin, maliyeti 40 bin lira olan bir yatak odası takımının değeri 1142 dolar. Eğer dolar kuru serbest kalsaydı, bu maliyet 950 dolara düşecekti. Doların gerçek seviyesinde olmaması nedeniyle ihracatta rekabetçiliğimizi kaybediyoruz."

Şahin, Avrupa pazarında rekabetin zorlaştığını ve müşterilerin alternatif pazarlara yöneldiğini ifade etti:

"Bizim 1500 dolara sattığımız ürünü Çin’de 800 dolara bulabiliyorlar. Ulaşımın daha zor olduğu Çin’e bile yöneliyorlar çünkü fiyat farkı çok büyük. Türkiye, lojistik avantajına rağmen fiyatları nedeniyle rekabet edemez hale geldi."

İNEGÖL MOBİLYA SEKTÖRÜ ALARM VERİYOR

İnegöl, yıllardır Türkiye’nin mobilya üretiminde lokomotif kentlerinden biri olurken, 2024 yılı itibarıyla ciddi bir daralma sürecine girdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN