Mobilyaya da zam geliyor: Evlenecek çiftler dikkat! Fiyatlar ikiye katlandı

Mobilyaya da zam geliyor: Evlenecek çiftler dikkat! Fiyatlar ikiye katlandı

Hammadde fiyatlarındaki artış, tüketiciye de zam olarak yansıyor. Üretimin durma noktasına geldiğini belirten sektör temsilcileri, evlenecek bir çiftin koltuk takımı, yatak ve yemek odası alışverişinin ortalama 70 bin TL’ye çıktığını aktardı.

Hızla artan hammadde fiyatları nedeniyle üretim maliyetleri de önüne geçilemez hale geldi. Üretici, zarar etmemek için bu artışı tüketiciye zam olarak yansıtıyor. Son bir yılda mobilya fiyatları neredeyse iki katına çıkarken ürünlerin yapımında kullanılan hammaddelerin çoğu yurtdışından geliyor. Fiyatlar da, hem TL’deki değer kaybı hem de yurtdışı hammadde fiyatlarındaki artış sebebiyle yükseliyor.

Birgün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre; Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, üretime gelen zamlar nedeniyle mobilya fiyatlarında da artış olduğunu söylüyor. Başkan Balcı, geçen yıl yeni evlenecek bir çiftin koltuk takımı, yatak odası ve yemek odası için ortalama 40 bin TL’lik bir bütçe ayırdığını belirterek bu yıl fiyatların doğrudan son kullanıcının cebine yansıdığını vurguladı. Balcı, “Bu sene yeni evlenecek bir çiftin mobilya alışverişi ortalama 70 bin TL’yi bulabiliyor” diye konuştu.

'BÖYLE GİDERSE FABRİKA İŞÇİLERİ İŞSİZ KALACAK'

“Sunta fabrikalarında tomruk hammaddesi olmadığı için fabrikaların çalışamadığını kendi gözlerimle gördüm” diyen Balcı, bu konuda acilen bir operasyon yapılması gerektiğini belirtti. İhracata kota koyulmasını talep eden Balcı, “İç piyasaya ürün vermeleri gerekiyor. Yoksa yurt içindeki fabrikalarda çalışan işçiler işsiz kalacaklar” uyarısında bulundu.

'FİRMALAR SİPARİŞLERİN 3 AY GERİSİNDEN GİDİYOR'

Dünya genelinde en büyük sunta ve MDF üreticilerinden biri konumunda olmamıza rağmen yeterli miktarda tomruğun kereste ve suntaya dönüştürülemediğini kaydeden Balcı, “Savaş nedeniyle Rusya’dan ihtiyacımız olan hammadde ağaç ürünlerini tedarik etmede sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

Balcı, firmaların siparişlerde neredeyse 3 ay geriden gittiğine dikkat çekiyor. Balcı, “İç piyasadaki son durum mobilya sanayisinin gidişatını olumsuz etkilemektedir” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN