OECD'den 'Küresel Ekonomik Görünüm Raporu: Türkiye için büyüme tahminini düşürdü

OECD'den  'Küresel Ekonomik Görünüm Raporu: Türkiye için büyüme tahminini düşürdü

OECD, Türkiye ekonomisinin 2024 yılına ilişkin büyüme tahimini yüzde 0,2 aşağı yönlü revize ederek yüzde 3,2 olarak açıkladı. Enflasyonun 2024 sonunda ve 2025 yılı boyunca çift haneli rakamlarda seyretmeye devam edeceğini tahmin eden OECD, Türkiye’de enflasyonun hedefe doğru net bir ilerleme göstermesi için sıkı para politikasının 2025 yılına kadar sürdürülmesi gerektiği konusunda uyardı.

OECD, "Köşeyi Dönmek" temasıyla yayımladığı Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülerde bulundu.

Rapora göre, Türkiye'nin 2024 yılı ekonomik büyüme tahmini yüzde 3,4'ten yüzde 3,2'ye revize edildi. 2025 yılı için de büyüme tahmini yüzde 3,2'den yüzde 3,1'e indirildi.

OECD'ye göre Türkiye'de enflasyon yıl sonunda ve 2025 boyunca hafifleyecek ancak çift haneli seviyelerde kalmaya devam edecek.

Bu duruma karşılık, OECD, Türkiye'deki parasal sıkılaştırmanın 2025'e kadar devam etmesi gerektiğini belirtti. Bu sıkı para politikasının, enflasyonun hedeflenen seviyelere indirilmesi amacıyla önemli olduğunu vurgulandı.

Bu kapsamda OECD, Türkiye'de, enflasyonun net bir şekilde hedefe doğru ilerlemesini sağlamak için sıkı parasal duruşun 2025'in belli bir dönemine kadar sürdürülmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Rapora göre, küresel üretim artışı dirençli kalırken, dünya genelinde enflasyonda düşüş süreci devam ediyor. Küresel ekonominin bu yıl %3,2 oranında büyümesi beklenirken, OECD bu tahmini daha önceki %3,1 oranındaki öngörüsünden yukarı yönlü revize etti.

Raporda, ABD, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Birleşik Krallık gibi birçok G20 ülkesinde güçlü ekonomik büyüme kaydedilirken, Almanya başta olmak üzere bazı ekonomilerde daha zayıf büyüme eğilimi gözlemlendi. Özellikle hizmet sektöründe ekonomik aktivitenin güçlü seyrettiği belirtilen raporda, reel ücret artışlarının hane halkı gelir ve harcamalarını desteklediği ancak birçok ülkede satın alma gücünün salgın öncesi seviyelere henüz ulaşmadığı vurgulandı.

KÜRESEL TİCARET VE ENFLASYON GELİŞMELERİ

Raporda, küresel ticarette beklenenden hızlı bir toparlanma gözlemlendiği ifade edilirken, nakliye maliyetlerinin yüksek kalmaya devam ettiği ve ihracat siparişlerinde ılımlı bir seyir sürdüğü belirtildi. Enflasyon cephesinde ise mal fiyatlarında düşüş yaşanmasına karşın, hizmet sektöründe maliyet ve fiyat baskılarının birçok ülkede devam ettiği bildirildi.

Bu kapsamda, dünya çapında dezenflasyon sürecinin devam etmesi, reel gelirlerdeki iyileşme ve birçok ekonomide para politikasının daha az kısıtlayıcı olmasının talebi destekleyeceği beklentisiyle küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,2 büyümesi bekleniyor. Bu oran, OECD'nin mayısta açıkladığı öngörüsünün yüzde 0,1 üzerinde bulunuyor.

ABD ekonomisinde bu yıl için %2,6'lık büyüme beklentisi korunurken, 2025 büyüme tahmini %1,6'ya düşürüldü. OECD, Avro Bölgesi için 2024 büyüme tahminini %0,7 olarak korurken, 2025 tahminini %1,3’e çekti. Çin ekonomisine ilişkin büyüme tahminleri ise 2024 ve 2025 için sırasıyla %4,9 ve %4,5 olarak açıklandı.

JEOPOLİTİK VE TİCARİ GERİLİMLER, YATIRIMLARA ZARAR VEREBİLİR

Raporda, enflasyonun 2025'te çoğu G20 ülkesinde hedef seviyeye geri döneceği öngörülürken, küresel ekonomiye ilişkin önemli risklerin devam ettiği uyarısı yer aldı.

Devam eden jeopolitik ve ticari gerilimlerin yatırımlara giderek daha fazla zarar verebileceği ve ithalat fiyatlarını yükseltebileceği riski bulunurken, iş gücü piyasaları soğudukça ekonomik büyümenin beklenenden daha keskin şekilde yavaşlayabileceği ve dezenflasyon patikasından olası sapmaların finansal piyasalarda bozulmayı tetikleyebileceği tahmin edildi.

OECD, enflasyon daha ılımlı hale geldikçe ve iş gücü piyasasında baskılar hafifledikçe, para politikası indirimlerinin devam etmesi gerektiği ancak indirimlerin zamanlama ve kapsamının verilere bağlı kalması gerektiği yönünde uyardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN