Otomotiv pazarında bayram havası! Ocak ayında bu otomobiller satış rekoru kırdı

Otomotiv pazarında bayram havası! Ocak ayında bu otomobiller satış rekoru kırdı

2023 yılı itibariyle otomotiv pazarında hareketlilik görülüyor. Yeni yıla rekor ile başlayan otomotiv ticareti her geçen gün hız kazanmaya devam ediyor. Ocak ayında elde edilen verilere göre otomobil ve hafif ticari araçlarda yıllık olarak yüzde 33,5'lik bir artış görülüyor. 2023 yılı itibariyle ocak ayında tüm zamanların satış rekoru kırıldı. Peki en çok hangi otomobiller sattı? İşte tüm detaylar...

Ocak ayında otomobil pazarı rekor kırdı!

Otomotiv Distribütörler ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından paylaşılan verilere göre Türkiye'de yaşanan araç ticaretinde yükseliş yaşanıyor. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2023 yılının ocak ayı itibariyle 2021 yılının ocak ayına kıyasla yüzde 33,5 oranında artış sağladı.

Yaşanan artış ile birlikte araç ticareti 50 bin 894 sayısına ulaştı. Verilere göre otomobil satışlarında yüzde 28,5'lik bir artış görülürken satılan otomobil miktarı 37 bin 288 olarak duyuruldu. Hafif ticari araç piyasasında ise yüzde 49,3'lük bir artış ile satış miktarı 13 bin 606 sayısına yükseldi.

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde araç satış verilerine bakıldığında otomobil ve hafif ticari araç piyasasında yüzde 54,5'lik bir artış gözler önüne serildi. Otomobil piyasası 10 yıllık bir zaman diliminde ocak ayı baz alınarak ortalama olarak yüzde 50,5 oranında, hafif ticari araç piyasası ise yüzde 66,6 oranında artış sağladı.

looking-for-a-car-1536x1026.webp

En çok satış yapan otomobiller!

2023 yılının ocak ayı verilerine göre en çok tercih edilen araçlar vergileri düşük olan A, B ve C segmentinde yer alan araçlar oldu. C segmentine ait otomobiller 20 bin 419 adetle yüzde 54,8, B segmenti otomobiller 13 bin 1 adet ile birlikte yüzde 34,9 oranında pay çıkardı.

2023 yılının ocak ayında satılan araçları gövde tiplerine göre değerlendirilmesi durumunda ise en çok tercih edilen gövde tipi SUV modelli arabalar olarak 21 bin 94 adet ile yüzde 56,6 pay çıkardı. SUV modelinin ardından yüzde 25,4 pay ile 9 bin 455 adet satış yapan sedan, sedan otomobillerin arkasından ise yüzde 15,4 pay ile 5 bin 726 adet satış gösteren hatchback otomobiller geldi.

1-1.jpg

Yakıt cinsi bakımından en çok tercih edilenler!

Ülkemizde en çok yakıt cinsinden tercih edilen otomobiller ise benzinli otomobiller olarak belirlendi. Paylaşılan verilere göre benzinli otomobil satışlarında yüzde 68,6 oranında pay bulunurken piyasada 25 bin 562 adet satış gerçekleştirdi. Benzinli otomobillerin hemen arkasından dizel otomobiller gelirken, dizelin arkasından ise hibrit otomobiller takip etti. Listenin sonlarında ise oto gazlı otomobiller ile elektrikli otomobiller yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN