Özgür Erdursun MB'nin yeni tahminiyle zamları hesapladı: Asgari ücrette 27 bin emekli aylığında 19 bin TL senaryosu

Özgür Erdursun MB'nin yeni tahminiyle zamları hesapladı: Asgari ücrette 27 bin emekli aylığında 19 bin TL senaryosu

Merkez Bankası’nın 2025 yıl sonu enflasyon beklentisini %31-33 bandına yükseltmesi, 2026 yılı Ocak ayı maaş zamlarını gündemin ilk sırasına taşıdı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, bu revize hedefe dayanarak asgari ücret için 'Bu tarihi kaydedin' diyerek 27.500 TL seviyesini işaret etti. Uzmanın hesaplamalarına göre memur ve emeklileri de yaklaşık %20’ye yakın bir zam bekliyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın yıl sonu enflasyon tahminini güncellemesi, milyonlarca asgari ücretli, memur ve emeklinin gözünü 2026 yılı Ocak ayında belirlenecek zam oranlarına çevirdi. Yüzde 25-29 aralığından %31-33 bandına çekilen yeni enflasyon beklentisi, maaş hesaplamalarının temelini oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN KRİTİK EŞİK: 27.500 TL

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, katıldığı bir YouTube yayınında, asgari ücretliye yapılacak zamma dair dikkat çekici bir tahmin paylaştı. Erdursun, farklı paydaşların beklentilerini birleştirerek asgari ücretin 27.500 TL civarında belirleneceğini öne sürdü:

"Hükümet aslında %16 oranında artış yapmak istiyor... Normalde 26.500 TL olarak belirlemek istiyorlar. Uluslararası finans kuruluşları %20 zam öneriyor. İşveren sendikaları da hükümetin yaptığı artışın üzerine en fazla %5 koyarız diyor. Yani %25 zamla asgari ücret 27.500 TL civarına çıkacak. Ancak olması gereken kesinlikle bu rakam değil."

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI HESAPLAMASI

Erdursun, TCMB’nin revize enflasyon hedefini baz alarak, memur ve emekli maaşlarına yönelik zam tahminlerini de açıkladı:

  • Memur ve Memur Emeklileri: Toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkıyla birlikte tahmini %19,57 oranında zam.

  • SSK ve Bağ-Kur Emeklileri: Yılın ikinci altı aylık enflasyonu baz alındığında tahmini %13,10 zam oranı.

Uzman ayrıca, en düşük emekli aylığının ise 19.092 TL ile 19.250 TL arasında olacağını ve geçmiş uygulamalara benzer şekilde, normal aylıkların ardından kanun değişikliğiyle Şubat ayında fark ödemesi yapılabileceğini belirtti.

YORUMLAR (2)
2 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN