Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken 'Big Mac'li paylaşım: Türkiye, ABD'yi bile solladı!

Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken 'Big Mac'li paylaşım: Türkiye, ABD'yi bile solladı!

Farklı para birimlerinin satın alma gücünü ülke ülke bir Big Mac fiyatlarıyla karşılaştıran Big Mac Endeksi tablosunu paylaşan Prof. Dr. Kara, çarpıcı tespitte bulundu. Buna göre, Türkiye’deki Big Mac fiyatı ile dünya ortalaması arasındaki fark tarihin en yüksek seviyesine çıkarak ABD'yi bile geride bıraktı...

Türkiye ve küresel ekonomiye ilişkin saptama ve değerlendirmeleriyle dikkatleri üzerine çeken eski Merkez Bankası Başekonomisti, akademisyen Prof. Dr. Hakan Kara'dan öne çıkan bir paylaşım daha geldi.

Türkiye’de Mayıs 2024’te Big Mac’in fiyatı 5,58 dolara yükselmiş ve ABD fiyatını geride bırakmıştı. ABD’de 5,35 dolara satılan hamburgerin Türkiye fiyatı Amerika fiyatından yüzde 4,3 daha pahalı hale gelmişti.

Big Mac Endeksi’ni kişisel X (Twitter) hesabından paylaşan Prof. Dr. Hakan Kara, “Aradaki fark tarihin en yüksek düzeyinde” ifadesini kullandı.

BİG MAC ENDEKSİ NEDİR?

Big Mac Endeksi 1986’da haftalık İngiliz dergisi The Economist’in muhabiri olan Pam Woodall tarafından geliştirildi.

Endeks satın alma gücü paritelerine dayalı anlaşılması kolay bir para birimi karşılaştırılmasını sağlamak ve para birimlerinin yüksek ve düşük değerini göstermek için icat edildi.

Big Mac Endeksi, adını McDonald's restoranlarında satılan bir hamburger olan Big Mac'ten alıyor.

Para biriminin mevcut dolar kuruna dönüştürülmesiyle, para birimlerinin satın alma gücü basit bir şekilde karşılaştırılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN