Prof. Dr. Selva Demiralp'ten seçim sonrası analizi: Politika ilacının tüm acılığını tadacağız

Prof. Dr. Selva Demiralp'ten seçim sonrası analizi: Politika ilacının tüm acılığını tadacağız

Reuters'in Türkiye için yaptığı seçim sonrası analizinde seçimlerin ardından gerçek enflasyonla karşı karşıya kalacağı ve ekonomi yönetiminin bu duruma karşı ciddi adımlar atması gerektiği ifade edilirken, "Türkiye acı gerçekle yüzleşecek" denildi. Prof. Dr. Selva Demiralp ise konuyla ilgili olarak, "Yıl ortasına kadar politika ilacının tüm acılığını tadacağız" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin enflasyonla mücadelesi devam ederken, uluslararası medyada Türkiye'nin seçim sonrası enflasyonla mücadele stratejilerine ilişkin detaylı analizlere geniş yer veriliyor. Reuters tarafından yayınlanan son analiz haberine göre, Türkiye'nin, uzun süredir yüksek seyreden enflasyonla başa çıkmak için daha fazla politika adımı atması gerektiği vurgulanıyor.

'TÜRKİYE ACI GERÇEKLE YÜZLEŞECEK'

Reuters'a göre; Türkiye, seçimden sonra enflasyonun acı gerçeğiyle karşılaşacak. Ayrıca Türkiye, yerel seçimlerden sonra inatçı şekilde yüksek seyreden enflasyonu düşürmek için daha fazla politika adımı atacakken, yıllardır yükselen fiyatlar nedeniyle zaten zor durumda olan Türk halkının daha fazla mağdur olacak.

Haberde, Türkiye'nin yerel seçimlerin ardından enflasyonu düşürmek için daha fazla politika adımı atması beklentisiyle, hane halkı ve yatırımcılar arasında şüphelerin arttığına dikkat çekiliyor. Özellikle Merkez Bankası'nın faiz oranlarını %8,5'ten %45'e çıkararak yaptığı U dönüşünün, enflasyonu kontrol altına almak için yeterli olup olmadığına yönelik belirsizlikler vurgulanıyor.

MERKEZ FAİZLERİ DAHA DA ARTIRABİLİR

Haberde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, geçen yıl benimsenen politikaların fiyatlarda rahatlama sağlayacağına yönelik açıklamaları hatırlatılırken, aynı zamanda Merkez Bankası'nın enflasyonun tahminlerin üzerinde seyretmesi halinde faizleri daha fazla artırabileceği belirtiliyor. Ancak, Şubat ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde çıkması ve iç talebin yüksek seyretmeye devam etmesi, seçim sonrasına kadar daha fazla mali ve parasal adım atılacağı beklentilerini artırıyor.

PROF. DR. DEMİRALP: ENFLASYON ARTACAK

Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve eski Merkez Bankası ekonomisti Prof. Dr. Selva Demiralp'in değerlendirmelerine yer verilen haberde, yerel seçim döngüsünün sona ermesiyle para ve maliye politikalarının muhtemelen yeniden sıkılaşacağı öngörüsü dile getiriliyor. Bu durumun, enflasyonun artmasına ve asgari ücret gibi mali adımların etkisini azaltmasına neden olabileceği ifade ediliyor.

Prof. Dr. Demiralp, yaptığı açıklamada, "Yerel seçim döngüsü sona erdiğinde, para ve maliye politikaları kısa bir aradan sonra muhtemelen yeniden sıkılaşacaktır. Yıl ortasına kadar politika ilacının tüm acılığını tadacağız. Enflasyon en azından o zamana kadar yükselecek, asgari ücrete yapılan zamlar ve diğer mali adımlar ise eriyecek" dedi.

Prof. Dr. Selva Demiralp: Yeniden bedel ödenecek - ParaanalizProf. Dr. Selva Demiralp

TALEBİ SOĞUKMAK İÇİN KREDİ KARTINA ÖNLEMLER DE YOLDA

Haberde, JPMorgan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın nisan ayında 500 baz puanlık faiz artışı beklediği öngörüsüne de yer veriliyor. Ayrıca, uzmanların hükümetin iç talebi soğutmak için kredi kartı harcamalarını azaltacak önlemler alabileceği yönündeki söylemlerine de dikkat çekiliyor.

Son olarak, haberde Türkiye'nin en büyük iş grubu TÜSİAD'ın baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç'ın değerlendirmelerine de yer veriliyor. Altınsaç, enflasyonun mayıs ayından sonra düşeceğini ancak iç talebin güçlü seyrinin Merkez Bankası'nın öngördüğü kadar düşmeyeceğini ifade ediyor.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ: YÜZDE 42,7

Reuters'in anketine göre yıllık enflasyonun yıl sonunda yüzde 42,7'ye çıkması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN