Seçimden sonra zam beklentisiyle kredi kartı harcamaları rekor kırdı

Seçimden sonra zam beklentisiyle kredi kartı harcamaları rekor kırdı

Seçimden önce nakit avans ve taksit kısıtlaması getirilen kredi kartı harcamaları seçim haftasında rekor kaydetti. TCMB verilerine göre, 29 Mart haftasında kredi kartı harcamaları 278,5 milyar TL ile rekor seviyeye çıktı.

Enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımlara rağmen talepte beklenen soğuma gerçekleşmedi. Bu nedenle kredi ve kredi kartlarına yönelik adım atıldı. Seçimden önce kredi kartına nakit avansta taksit sınırı 12’den 3’e indirildi, nakit avansta limit oranları düşürüldü, ilk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi 6 aydan 3 aya indirildi, ihtiyaç ve kredi faizlerinde yıllık faiz oranı artırıldı. Seçimden önce nakit avans ve taksit kısıtlaması getirilen kredi kartı harcamaları seçim haftasında rekor kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 29 Mart haftasında toplam kredi kartı harcamaları 278,5 milyar TL ile rekor kırdı. Kredi kartı harcamalarında en ağırlıklı bölüm internet harcamaları oldu. İnternet harcamaları 29 Mart haftasında 95,8 milyar TL oldu. Böylelikle internet harcamalarında da rekor seviye izlendi. İnternet harcamalarını 44,5 milyar TL ile alışveriş merkezleri ve marketler segmenti takip etti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan haftalık bültene göre, ise tüketici kredilerinin tutarı, 29 Mart itibarıyla 11 milyar 696 milyon lira artışla 1 trilyon 623 milyar 501 milyon liraya yükseldi. Söz konusu kredilerin 444 milyar 533 milyon lirası konut, 92 milyar 796 milyon lirası taşıt ve 1 trilyon 86 milyar 172 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Bu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı 18 milyar 127 milyon lira artarak 1 trilyon 592 milyar 788 milyon liraya çıktı. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 4,1 artışla 1 trilyon 376 milyar 603 milyon liraya yükseldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN